TOMMY & THE HIGH PILOTS – AMERICAN RIVIERA

Begin 2008 werd er in Santa Barbara, Californië een nieuw bandje gevormd rond singer-songwriter Tom Cantillon die net een einde had gemaakt aan het bestaan van zijn vorige groep ‘Holden’. Samen met Tom’s jongere broer Michael Cantillon op gitaar, bassist Steve Libby en drummer Matt Palermo werd de formatie ‘Tommy & The High Pilots’ boven de doopvont gehouden.

Voor de bepaling van hun muzikale richting gingen ze wat rondvissen in de vijvers van blues, country en vooral klassieke rockmuziek. Hun eerste plaat “Everynight” uit 2009 met uitsluitende songs geschreven door zanger Tom Cantillon lichtte al uitgebreid een tikje van de sluier over de vraag in wel genre deze jongens hun muziektoekomst zagen.

Nu wordt er een ep-tje gereleased onder de titel “American Riviera” als voorbode voor een volgende full-cd die wellicht volgende jaar op de markt zal komen. Op dit schijfje vinden we zes stevige rocksongs terug, waaronder de titeltrack en de gitaarrocker “Motorbike”. We horen een hele reeks van muzikale invloeden in de sound van ‘Tommy & The High Pilots’ zoals de epische pianorock van ‘Coldplay’, de dreigende gitaarklanken van ‘Tom Petty & The Heartbreakers’ en de catchy en melodieuze gitaarrock van een band als ‘Manic Street Preachers’ in de songs “Taxi” en “The Limit”.

Ook het theatrale zangwerk van iemand als Brandon Flowers (‘The Killers’) horen we terug in een song als “Where To Start” dat eerder rustig van start gaat maar langzaam naar een rockende climax uitgroeit. Ongeveer hetzelfde geldt voor “Carried By You”, de afsluiter van deze cd.

De ep is kort maar goed en met deze zes songs zijn ‘Tommy & The High Pilots’ er hier alvast in geslaagd om ons nieuwsgierig reikhalzend naar hun volgende studioplaat te doen uitkijken. Wij houden u dan ook graag op de hoogte over eventuele toekomstige activiteiten van dit Californische rockkwartet.


(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Red Bird Records
Distr.: Michael J. Media Group

video