WENTWORTH KERSEY – ((O))

Na de cd’s “O” en “(O)” lijkt het ons alleen maar logisch dat de derde plaat van het duo ‘Wentworth Kersey’ uit Colorado de niet helemaal onverwachte titel “((O))” heeft gekregen. U zult nu misschien al gaan denken dat uw recensent een lichte aanval van zinsverbijstering is overkomen, maar dan bent u - gelukkig maar voor mij - fout bezig.

Want “((O))” is inderdaad de titel van de derde plaat in een trilogie die Joe ‘Kersey’ Sampson en zijn neef Jeffrey ‘Wentworth’ Stevens hebben gecreëerd. ‘Kersey’ is een muzikant die zijn roots heeft in de folk en alt.countrygroep ‘A Dog Paloma’ en ‘Wentworth’ speelt normaal gezien een vooraanstaande rol bij ‘George & Caplin’, een formatie die zich op sfeervolle, meer experimentele, filmische muziek heeft toegelegd.

Deze twee heren hebben elkaar twee jaar geleden ontmoet en ze besloten om samen muziek te gaan maken waarmee ze als doelgroep de fans van Americana en folk wilden bedienen. Dezer dagen werken ze naarstig aan de soundtrack voor een film maar eerst werd deze derde cd nog uitgebracht ter afsluiting van die beoogde trilogie.

De muziek op dit album vertoont frequente raakvlakken met de betere Americana die we kennen van ‘Wilco’ of ‘Uncle Tupelo’. In de eerste track “Broken Down Knees” horen we een Franse songtekst gedeclameerd worden op een muzikaal bedje van geluiden afkomstig van viool, keyboards en gitaar.

“Oxbow” is de tweede song en ook meteen ons favoriete nummer van deze cd met zijn prachtige klanken en intieme vocalen die herinneringen aan Scott Walker oproepen. De synthesizer van Jeffrey ‘Wentworth’ Stevens en zijn van Brian Eno ontleende gegoochel met sfeergeluiden zorgt voor de gepaste sfeer bij elke track op dit album.

Bij het beluisteren van de song “A Door” denk je meteen terug aan de liedjes van een jonge Leonard Cohen, zeker ook door het charismatische stemtimbre dat Joe ‘Kersey’ Sampson voor dit nummer heeft afgeleverd. Hetzelfde geldt voor het aanstekelijke liedje “Sun And Moon” dat als eerste single werd uitgebracht en waarin opnieuw heel wat vreemde geluidjes op knappe wijze tot een mooie klinkend geheel worden samengevoegd.

Een laatste parel op dit schijfje is de afsluitende song “Walking” dat heel intimistisch en sober begeleid wordt aangeboden. “((O))” is al bij al een zeer rustgevende plaat en een erg mooi sluitstuk voor deze muzikale trilogie van ‘Wentworth Kersey’.

 (valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label:  Plastic Sound Supply
Info: Jeffrey Wentworth Stevens

video