PALEO – A VIEW OF THE SKY

Tegen het einde van deze maand zal kwaliteitslabel ‘Partisan Records’ de nieuwste cd van ‘Paleo’ uitbrengen, een album met de titel “A View Of The Sky” en met 13 nieuwe songs van deze van muziek doordrongen Amerikaanse muzikant.

‘Paleo’ is de artiestennaam die door David Strackany werd gekozen om in de muziekbusiness aan de slag te gaan. In 2005 hoorden we voor het eerst van hem toen hij in eigen beheer zijn debuutplaat “Misery, Missouri” uitbracht. Daarna begon hij aan een oneindig lange tournee die ondertussen al zes jaar duurt. Hij speelde live concerten aan een gemiddelde van drie per week.

Hij had zich eveneens voorgenomen om gedurende een gans jaar elke dag een nieuw nummer te schrijven en op te nemen. Die liedjes gingen dan ook vooral dienst doen als een soort van dagboek - hij noemde ze dan ook “The Song Diary” - met muzikale weergaves van zijn ervaringen en percepties onderweg. Een selectie uit deze 365 nummers tellende lijst kregen een plaatsje op zijn album “Death & Taxes: Selected Songs From the Song Diary” uit 2008. Vorig jaar verscheen ook nog “Pedestrian Crossing”, een ouder album dat hij echter nooit helemaal had afgewerkt maar dat hij nu toch nog met de buitenwereld wilde delen.

Op zijn nieuwe plaat horen we vooral akoestische, melodieuze nummers met een poëtisch verhaal. Alle instrumenten werden door ‘Paleo’ zelf ingespeeld met uitzondering van erg mooi trompetgeschal van Adam Flicker op de eerste cd-track en titeltrack “A View Of The Sky”. Enkel voor de songs “From The Sky Down”, “Good Blood” en “Man Oh Man (Why Oh Why)” verkoos hij om er wat meer tempo in te stoppen.

De overige nummers zijn meestal ingetogen gezongen reflecties waartussen we wel enkele pareltjes terugvinden zoals “The King James Fakebook”, “Too In Love To Die”, “Everything Must Go” en onze absolute favoriet “Me And Mabelene”.

Als je deze muzikant met anderen zou vergelijken kom je wellicht uit bij artiesten als M. Ward, Sufjan Stevens of Will Oldham (aka Bonnie ‘Prince’ Billy). Voorwaar uitstekende referenties voor deze veelschrijver van songs. Het zal daarom allicht niet meer zo lang duren vooraleer zijn volgende plaat gelanceerd zal kunnen worden. Met de op dit album geboden kwaliteit in gedachten kunnen we daar dan ook helemaal geen bezwaar tegen hebben.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Partisan Records
Distr.: Pavement PR

video