JAY GAUNT - HARMONICOPIA

Jay begon op twaalfjarige leeftijd mondharmonica te spelen, zijn debuutcd bespraken we begin vorig jaar, hij was toen net vijftien geworden, en "Blown Away" want zo heette die eersteling, maakte inderdaad zijn titel waar.

Op zijn tweede cd zet Jay de lijn verder, een lijn die zoals op de vorige cd staat voor diversiteit en kwaliteit. Als jonge bluesmuzikant die voor mondharmonica zou je verwachten dat het repertoire hoofdzakelijk bestaat uit scheurende solos, shuffles en boogies, kortom.. het jonge geweld. Integendeel, verschillende subtiele jazzy tracks sieren de cd. Het overbekende "Greensleeves" is daar een mooi voorbeeld van. Echte klassieke harp, gespeeld door Lyrika Holmes, gaat een huwelijk aan met de bluesharp, een tijdloos, melancholisch nummer is het gevolg. Je zou dit eerder op een cd van onze Toots verwachten dan van dit 16 jarig knaapje. "Misty Muse" is ook behoorlijk jazzy , maar heeft net dat tikkeltje meer blues in zich en de blazers zijn smeuïg en leggen prachtige accenten.

Heel mooi is ook zijn instrumentale versie van Greg Allman's "Midnight Rider" en de Bobby Charles klassieker "Why Are People Like That?", het eerste gezongen nummer op de cd, met de prachtige stem van pianist/zanger Victor Wainwright, die me steeds doet denken aan Duke Robillard . Een "real blues" met de gitaristen D. Cousar en J.Roberts in een boeiend  duel met hun slides. Om vingers en duimen af te likken dit nummer. Na het beschaafde, jazzy begin van de cd, heeft Jay nu pas de blues echt aangetapt. Op "Home Of The Blues"   "Louisiana Blues" en "Devil Dealt The Blues" gaat Victor Wainwright met hetzelfde elan verder en laat ook de jonge Gaunt zijn Harrison harmonica lekker scheuren.

Met het instrumentale "Double Shuffle" krijgen we inderdaad dubbel plezier: Jay en collega harper Brandon Baily nemen om beurten de honneurs waar en wanneer ze in unisono spelen klinken ze bijna als een volwaardige big band.

De knappe afsluiter is een sterke versie van Peter Green's "Rattlesnake Shake" waar opnieuw de vocale kwaliteiten van Victor Wainwright in de schijnwerper staan. Wat een zanger.... een nummer waar ook de gitaristen zich nog eens volop mogen uitleven. 

Geef deze jongen nog wat tijd en muzikanten als Dennis Gruenling en Jason Ricci hebben het nakijken. Laat dat toevallig mensen zijn waar hij persoonlijk het vak van leerde, net als van Mark Hummel trouwens.  We gaan hem zeker in het oog houden, deze Jay Gaunt.

(RON)

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: JBG Music
Info: Blind Raccoon

video