WHITEY MORGAN & THE 78’S – WHITEY MORGAN & THE 78’S

‘Whitey Morgan And the 78’s’ is een honky tonk country band uit Flint, Michigan die onder leiding van zanger-gitarist en songschrijver Whitey Morgan in de voorbije jaren al enkele personeelswisselingen heeft ondergaan. Enkel bassist Jeremy Mackinder was er van in het begin bij. Op viool en tevens actief als backing vocaliste is Tamineh Gueramy, de enige dame uit het gezelschap. De andere huidige bandleden zijn pedal steel speler Brett Robinson en drummer Travis Harrett.

“Honky Tonks And Cheap Motel” uit 2008 was de eerste gelegenheid voor het internationale publiek om via opgenomen muziek kennis te maken met dit vijftal. “Whitey Morgan & The 78’s” is nu de opvolger van dat album. Deze cd werd eind vorig jaar opgenomen in de Woodstock-studio van Levon Helm en wordt door het grotere platenlabel ‘Bloodshot Records’ opnieuw internationaal op de markt gebracht.

Elf tracks werden samengebundeld voor deze plaat met daaronder 3 coversongs. Met John D. Loudermilk’s “Bad News” wordt swingend afgetrapt en later volgen Billy Don Burns’ song “Memories Cost A Lot” en Johnny Paycheck’s hitje “Meanest Jukebox In Town”.Daarbij voegen we gemakshalve ook nog het door countrylegende Dale Watson speciaal voor Whitey Morgan geschreven liedje “Where Do Ya Want It?”

Het primaire doel van Whitey Morgan is zijn publiek een fijne tijd te bezorgen via complexloze, vlot meezing- en meedansbare liedjes om hen zo toe te laten alle dagelijkse zorgen even aan de kant te plaatsen. Zijn baritonstem doet telkens weer wat denken aan die van Johnny Cash en ook muzikaal zit hij nooit ver van diens repertoire verwijderd.
Countryrockers “Turn Up The Bottle” en “I Ain’t Drunk” zijn liedjes over het hopeloos zoeken van soelaas in de drank. Het economische verval van de streek rond Kentucky en Detroit wordt verwoord in de nummers “Hard Scratch Pride” en cd-afsluiter “Long Road Home”. “Memories Cost A Lot” is een typisch traditionele countryballad en de boogierockers op dit album zijn “Buick City” en “Where Do Ya Want It?”. De enige echte tearjerker die overloopt van pedal steel en vioolklanken is “Cheaters Always Lose”.

Dit muziekgenre dat groot gemaakt werd door mensen als Waylon Jennings, Willie Nelson, Hank Williams en Merle Haggard dreigt sinds enkele jaren meer en meer in de vergeethoek te geraken. Daar proberen ‘Whitey Morgan & The 78’s’ met dit album nu verandering in te brengen en wat ons betreft zijn ze daar met grote onderscheiding in geslaagd.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Bloodshot Records
Distr.: Bertus

video