KENNY NEAL - HOOKED ON YOUR LOVE

Zoek op dit album, - inmiddels zo ongeveer zijn vijftiende - , de song ‘Voodoo Mama’ met fantastische koperblazers en je zit direct in de sfeer van Baton Rouge, geboorteplaats van multi-instrumentalist Kenny Neal, stad waarin hij opgroeide in een gezin met tien kinderen. Geboren in 1957 werd hij er met liefde en zorg omringd samen met de alomtegenwoordige muziek. Vader Raful was immers een vermaard bluesmuzikant en als kind oefende Kenny al op zijn vaders piano, liefst nummers van Ray Charles. Maar later volgden bluesharp, bas en uiteindelijk gitaar. Na muzikale omzwervingen in Amerika, Afrika en Canada belandde Kenny terug in Louisiana en vormde er een eigen band. Rootstime.be had in maart 2009 nog een interview met de charismatische bluesman.

Op dit album spelen wederom verschillende familieleden mee, zoals o.m. zijn broer Darnell op basgitaar en zoon Kenny Jr. op drums en percussie. Maar ook Lucky Peterson op piano en Vasti Jackson met ritmegitaar verrijken het kleurrijk klankenpalet, waarin zowel funk als soul hun bedding vinden. De warme stem van Kenny Neal heeft zich in de voorbije jaren nog verdiept en, waar de vrouwelijke McCrary’s hem begeleiden als backing koortje, openbaart hij zich als een echte ‘survival’ soulzanger die zelf zijn onderwerpen kiest met een inleving die voor honderd procent waarachtig is. Hij begeleidt zich met elegant gitaarspel en bij ‘Old Friends’ tevens met harmonica, waarin wat vage Slim Harpo invloeden. 

De soul in ‘Things Have Got To Change’, met daarin een humanitaire liefdesboodschap nog versterkt door een blazerkwartet, dringt door tot het hart. Carl Vickers met zijn tenorsax levert nog elders zijn bijdrage, zoals in het up-tempo ‘If Walls Could Talk’. Vrouwenkoortje, toetsenisten of blazersectie nemen je telkens weer mee op sleeptouw naar Louisiana. Het funky ‘Down In The Swamp’ laat je kennis maken met het exotisme van de bayou fauna. Maar het absoluut hoogtepunt beleef je op de zegevierende tonen van het trompettistenduo Bolden & Abernathy, alsof zij een heropstanding van de levenswil symboliseren ondanks de woorden ‘Ain’t Nothing You Can Do’.

Op een drietal songs na schreef Kenny alle songs, waarin hij zowel poëzie, nostalgie, levenslust als levenswijsheid verwerkt. Bij het filosofische ‘Bitter With The Sweet’ is het alsof de kerkdeuren wijd openzwaaien om je daarna misleidend vooral met wereldse blues te verrassen. De pakkende blues op dit door hemzelf geproducet album, laat niet alleen genietend beluisteren, maar ook aanvoelen in zijn diepere dimensies.

Marcie

 

Artiest info
Website  
 

Label: Dixiefrog Records
Distr.: Parsifal (B) Bertus (NL)