SAVANA - REDBIRD

Waarom we deze cd uit 2007 nu pas in handen krijgen is ons niet helemaal duidelijk. We denken dan ook dat er een nieuwe internationale release gepland is om het album “Redbird” van Savana een tweede kans op slagen te geven.

‘Savana’ is de groepsnaam van een duo uit Alabama, bestaande uit multi-instrumentalist en songschrijver Anthony Crawford en zangeres Savana Lee die vooral bekend is omwille van haar vocale prestaties bij de groep ‘Sugarcane Jane’ waarin ze ook al samenwerkt met Crawford. Anthony Crawford neemt op “Redbird” trouwens ook gewoonweg alle instrumenten voor zijn rekening en Savana Lee zingt met haar engelenstemmetje daarenboven de twaalf songs op heel mooie wijze in.

De enige uitzondering op deze regel wordt gemaakt voor het slotnummer “A Heart Needs A Reason” waarvoor topmusici als Spooner Oldham op orgel, Rick Rosas op bas, drummer Phil Jones en Waddy Wachtel op slide gitaar hand- en spandiensten kwamen verlenen.

Beide leden van ‘Savana’ kunnen er prat op gaan dat ze al geruime tijd tot de vriendenkring behoren van Neil en Pegi Young. Anthony Crawford heeft dan ook jarenlang deel uitgemaakt van de vaste begeleidingsgroep rond Neil Young. De foto’s voor het hoesje van “Redbird” werden trouwens allemaal op de grote ranch van Neil Young in Californië genomen.

De beluistering van het album “Redbird” zou een verdere verklaring voor die vriendschap kunnen geven. We horen op deze cd vlotte popliedjes waarbij onze aandacht toch vooral blijft hangen bij de titeltrack “Redbird”, “Uptight Situations”, de akoestische ballad “The One Before Me”, de pianoballad “Blue Monday” en de lieflijk gezongen nummers “Brand New Day” en “The Wait”. Tussen de 12 tracks vinden we ook één coversong terug met “Romeo’s Tune”, een schitterend nummer uit het grote repertoire van de sympathieke zanger en songschrijver Steve Forbert.

We kunnen enerzijds misschien wel begrijpen waarom deze cd vier jaar geleden niet vanonder het stof is geraakt, maar anderzijds horen we toch liedjes die sterk genoeg zijn om wat airplay te krijgen op de gespecialiseerde zenders. De momenteel veel te vaak aangeboden rommel kunnen ze daar dan achterwege laten en dit album de erkenning geven die het naar onze mening toch wel verdient.

(valsam)
“Multi-instrumentalist Anthony Crawford en Savana Lee are delivering a nice pop album with soft ballads on acoustic guitars and piano. These long time friends of Neil and Pegi Young deserve to be heard. Their ‘Redbird’ album should now receive the attention that it did not get at its initial release in 2007.”
– www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran