78 RPM - 78 RPM

Hun naam geeft al meteen een indicatie van hoe ze klinken. 78 RPM is een bluesband die poogt te klinken (en daar lukken ze behoorlijk in) alsof je luistert naar wat oude bluesplaten. De hoes oogt als een van die oude bluesverzamelaars met daarop originele 78 toeren opnames uit een ver verleden. Het drietal, mondharmonicaspeler Allen Statyner, gitarist Vince Mullin en drummer Tim Duffy uit Indianapolis covert nummers van bluesgroten op het verleden op een zo authentiek en traditioneel mogelijke wijze. Alle drie zingen ze, hetgeen door de afwisseling in stemmen nog meer zorgt voor dat gevoel dat je luistert naar een oude blues verzamelplaat.

.De gecoverde artiesten  zijn onder andere Elmore James, Jimmy Reed, Muddy Waters, Walter Horton en Big Bill Broonzy en het is verbluffend hoe prachtig authentiek en "ouderwets" hun opnames klinken. Allen Statyner speelde lange tijd bij de Yank Rachel Blues Band. Yank noemde hem "the best in town, hij  klinkt net als Sonny Boy Williamson".  Ook Vince Mullin speelde op het einde van Yank Rachell's leven een tijdje in die band en Tim Duffy's staat van dienst is al even indrukwekkend, hij speelde met verschillende grote bluesartiesten en bluesbands zoals the Allnighters en The NigtOwls.

Onnodig te zeggen dat de aanpak die de groep gebruikt voor hun opnames de "minimale" methode is, het geen resulteert in een geluid dat we voor de duidelijkheid best met de Houndog Taylor sound kunnen vergelijken, ruig, ongepolijst , maar boordevol sfeer. Denk je even het debuut van The Fabulous Thunderbirds in, maar dan ontdaan van de minste franjes, en je krijgt een goed idee van wat je te wachten staat.

78 RPM, korte naam... kleine bezetting... maar een oh zo vette sound!

(RON)

 

 

 

 

Artiest info
   
 

CD Baby

Label: Sound Tone Records