DIRK SPEKSNIJDER – THE MAN WITH TWO BRAINS

Nog niet zo lang geleden stond Dirk Speksnijder dagelijks zijn plicht te vervullen in een kaasfabriek in het Nederlandse Gouda. Het was een job waarvan hij niet echt dacht om ze voor de rest van zijn leven uit te voeren. Hij besloot om de kaas met gaten achter zich te laten en verhuisde naar de Britse Midlands waar hij zich op zijn favoriete hobby ging toeleggen, zijnde het schrijven van teksten en muziek voor de nummers die nu aangeboden worden op zijn plaat “The Man With Two Brains”.

Hij speelde alle instrumenten zelf in op de 14 tracks met uitzondering van drums waarvoor Tim Bragg werd ingeschakeld en stemmenartiest Gary Stokes spreekt enkele geïmproviseerde teksten in tussen de liedjes door.

De songs op dit album vertonen duidelijke invloeden van de sixties en seventies pop die we in die tijd vanuit Engeland over ons heen kregen. “What A Song And Dance!” is het lont waarmee het vuur op deze plaat wordt aangestoken. Andere leuke nummers zijn “Hot Air Balloon”, het poppy “Going Out” en het aan ‘Mark Bolan & T-Rex’ schatplichtige “Glam”, terwijl “Tracy Played The Saxophone” en “Two-O-Eight” ons aan de jonge Bowie doet denken. “Evil Guy” en “Something To Say” vertonen dan weer raakvlakken met het werk uit de jaren ’60 van ‘Ray Davies & The Kinks’.

We durven tot slot toch te bedenken dat dit album wellicht nog niet voor een echte doorbraak van Dirk Speksnijder zal gaan zorgen, daarvoor klinkt het ons allemaal nog wat te experimenteel. Maar dat deze man de kunde van het songschrijven onder de knie heeft bewijst hij ons wel degelijk in de hierboven vermelde tracks. Album nummer twee zal daarom moeten dienen om zijn toekomst in deze muziekbusiness te bevestigen.

(valsam)
“From making cheese in Holland to making music in England, that’s what Dirk Speksnijder decided to do. His album ‘The Man With Two Brains’ demonstrates his knowledge of songwriting but is still a bit too experimental to cause a real breakthrough in the music industry. A second album will be needed to firmly convince us that he is able to consolidate his desired position in this world.”
 – www.rootstime.be

 

Artiest info
   
 

Label: Chevalier D’Angleterre Records
Info: Hemifran