WOOLDRIDGE BROTHERS – DAYS WENT AROUND

In de muziekscène van Milwaukee speelden Scott en Brian Wooldridge in de jaren negentig een vooraanstaande rol als de ‘Wooldridge Brothers’. Zij brachten drie platen uit en speelden op zowat alle festivals in de wijde buurt. De broers begonnen als duo op te treden nadat de vorige band ’The Squares’ waarvan ze deel uitmaakten op de klippen was gegaan.

Voor hun sound creëerden ze een mix van Americana, pop en rock en spiegelden ze zich aan muzikale voorbeelden als The Jayhawks, Wilco, Elvis Costello en Nick Lowe. Hun eerste album was “Star Of Desire” in 1996, gevolgd door “Uncovering The Sun” in 1998. Beide platen konden rekenen op een brede interesse van de muziekrecensenten maar echt groot succes bleef toch uit.

De broers besloten om het een paar jaartjes rustiger aan te doen en zich even op hun familieleven te gaan concentreren. Scott verhuisde zelfs naar Minneapolis en Brian bleef alleen achter in Milwaukee. Maar eind 2008 besloten ze om de in die lange tussenperiode geschreven songs verder uit te werken en ze op een nieuwe plaat uit te brengen.

Hun nieuwste release heet “Days Went Around” en het is hun eerste studioalbum na een 10 jaar lang durende periode van absolute stilte. De cd bestaat volgens eigen zeggen uit pub popsongs in een alt.countrykleedje. Veertien songs waarbij wij soms aan de groep ‘Teenage Fanclub’ moeten denken en nog vaker eigenlijk aan ‘The Proclaimers’, dat andere broederpaar uit Schotland. Naast Scott en Brian Wooldridge speelt ook Dave Braun op drums mee en zorgt Julie Straszewski voor de aanwezige vrouwelijke backing vocals.

In de rotcommerciële opener “Thumbs” swingen de broers als de pest op de orgelriedeltjes gespeeld door gastmuzikant Peter Holsapple. Chris Stamey van de formatie “The db’s” verzorgt backing vocals bij het rockende nummer “Desiree” en hij speelt ook met diverse instrumenten mee op de song “Coffee Spoons”.

In “This Rain” klinkt de harmonieuze samenzang als iets dat afkomstig is van de ‘Everly Brothers’ en tonen de Wooldridge Brothers dat ze vocaal uitstekend uit de hoek kunnen komen. De songs “Hey” en “The Last Word” aan het einde van deze cd ontstonden al in 2004 maar bleven onafgewerkt achter tot bij de opnamen van dit album.

Als de broers “Caledonia Creek” en “A Night Like This” beginnen te zingen lijkt het wel of de Finn-broertjes van ‘Crowded House’ deze songs voor hun album hebben afgestaan. Het accordeon speelt een ontzettend aanstekelijk deuntje bij het prachtige nummer “Your Habit”.

Het zal hiermee wel duidelijk genoeg wezen dat we er niet in slaagden om ook maar één zwakkere song op deze plaat te ontdekken. In dat geval mogen we dan ook van een ijzersterke cd spreken en maar hopen dat het niet opnieuw 10 jaar duurt vooraleer we op meer werk van de Wooldridge Brothers mogen rekenen.

(valsam)
“If you can’t detect one weaker song on an album, we can speak of a top record, the right definition for ‘Days Went Around’ by the ‘Wooldridge Brothers’ Scott and Brian. Their harmonious singing in the style of ‘Crowded House’ and ‘The Everly Brothers’ is a true refreshment for the ears anno 2010.”
– www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran