LUKE POWERS – HWY 100

Professor Engels aan de Amerikaanse Vanderbilt University Luke Powers heeft onlangs weer eens toegeslagen. Zijn zwaar uit de hand gelopen hobby als songschrijver en zanger heeft er weer toe geleid dat deze artiest uit Nashville nog maar eens een nieuwe cd op de markt heeft gebracht.

Op ‘HWY 100” staan alweer 16 nieuwe composities met liedjes die door de band genomen net onder de 3 minuten afklokken. Kort en goed is dan ook het motief van Luke Powers. Als je zoveel songs schrijft kan het natuurlijk niet anders dan dat alle mogelijke onderwerpen aan bod komen in de liedjesteksten. Hij kan dan als literatuurprofessor ook over alles een kortverhaal neerschrijven en er bijpassende muziek bij creëren. Het meest kenmerkende album uit zijn repertoire tot op heden was “Picture Book”, een semi-autobiografisch werk waar heel wat bekende musici hun medewerking aan verleend hebben.

“Hwy 100” is echter voornamelijk een do-it-yourself plaat geworden met instrumentale hoofdrollen voor violist Tim Lorsch en pedal steelspeler Tommy Spurlock en vrouwelijke backing vocals door Suzi Ragsdale, een dame die ook al meezong op zijn vorige plaat “Texasee” uit 2008.

In de muziekgeschiedenis werden de Amerikaanse ‘highways’ al vaak door vele artiesten bezongen. Springsteen zong over “Highway 69”, Dylan had het over “Highway 61” en Hank Williams bezong de mystieke “Lost Highway”. De door Luke Powers bezongen “Highway 100” is de autoweg die van Nashville tot Memphis leidt in de Amerikaanse staat Tennessee. Hijzelf woont op amper één kilometer van deze weg. Langs deze autoroute traden in het verleden een grote reeks artiesten op die in diverse muziekgenres actief waren, gaande van blues over country tot R&D en gospel.

Luke Powers schrijft meestal uptempoliedjes met elk een eigen verhaal. De singer-songwriter heeft het op dit album o.a. over “King Of The Blues”, over “Mechanical Monkey” (een alom gekende opwindbaar speelgoedaapje), “This Old World” en “Queen’s Jewels”. Hij vertelt op zijn unieke wijze over enkele ware gebeurtenissen in “The Ballad Of The Minie Ball” en over “Texas Death Row Blues”, het verhaal over een in 2004 geëxecuteerde, maar onterecht ter dood veroordeelde man.

Het kwaliteitslabel dat voor elke plaat van Luke Powers van toepassing is, is ook hier weer op zijn plaats. Het aangeboden werk wijkt nauwelijks af van wat we op zijn vorige albums hoorden, maar zoals steeds is ook hier alweer geen enkele zwakkere song te bespeuren. Dat bevestigt alleen maar dat we met deze Luke Powers een echte professionele singer-songwriter aangeboden krijgen.

(valsam)
“We are following Luke Powers since several years and we are still impressed with the consistent high quality of his songwriting. His recent release ‘HWY 100’ hardly varies from his past performances but again no weak spot can be detected in the 16 compositions he is offering us on this album.”
– www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

Label: Phoebe Claire Publishing
Info: Hemifran