KINGS OF LEON – COME AROUND SUNDOWN

Dominee Ivan ‘Leon’ Followill en zijn vrouw Betty-Ann uit Franklin, Tennessee hebben alle redenen om trots als een pauw te zijn op hun drie zonen Anthony Caleb, Ivan Nathan en Michael Jared die samen met hun neefje Cameron Matthew Followill de Amerikaanse topformatie ‘Kings Of Leon’ vormen.

De jongens gebruiken allen hun tweede naam als roepnaam, dus is Caleb de zanger, Nathan de drummer, Jared de bassist en Matthew de leadgitarist van de in 1999 opgerichte supergroep die vorig jaar met hun cd “Only By The Night” overal in de wereld op nummer 1 belandden. Het leverde de groep de Grammy Award op voor ‘Beste plaat van het jaar 2009’ en er werden meer dan 6 miljoen exemplaren verkocht binnen datzelfde jaar.

De singles “Use Somebody”, “Notion” en vooral “Sex On Fire” stonden wekenlang aan de top van alle hitlijsten. Hun stadionrocksongs zijn een begrip op zich geworden in de huidige muziekscene. Tot voor de release van die succesplaat hadden ‘Kings Of Leon’ in thuisbasis Amerika nauwelijks succes en werd hun sound vooral in Groot-Brittannië naar zijn juiste waarde geschat waardoor ze 9 songs in de Britse hitparade konden zingen en in 2008 twee BRIT-awards in de wacht konden slepen.

Wat kan je daarna nog doen zonder de negatieve kritieken van de vakpers op je hals te halen? Het was dan ook nerveus afwachten hoe de reacties zouden zijn op hun nieuwe, vijfde plaat “Come Around Sundown” die op 18 oktober internationaal werd gereleased. We kunnen iedereen meteen gerust stellen met de mededeling dat dit opnieuw een klasserijke plaat is geworden met liedjes in de herkenbare ‘Kings Of Leon’-sound: schitterende vocalen van Caleb Followill, catchy popmelodieën, heerlijke gitaarriffs en stevige bas- en drumbeats die in niets moeten onderdoen voor het werk op hun vorige platen.

Toen hun debuutplaat “Youth And Young Manhood” in 2003 door topproducer Ethan Johns werd opgenomen waren de vier jongens nog maar net gestopt met optreden in de kerken waar hun vader als predikant lezingen gaf. De tweede cd “Aha Shake Heartbreak” uit 2004 bestond uit garagerocksongs en op album nummer drie “Because Of The Times” konden we voor het eerst de nadien zo geroemde typische ‘Kings Of Leon’-sound horen. De singles “On Call” en “Knocked Out” werden hun eerste wereldhits en “Charmer” en “Fans” - twee andere singles uit die plaat - scoorden ook erg hoog in de hitparades.

De eerste single uit het nieuwe album “Come Around Sundown” is het swingende “Radioactive” en werd een kleine maand geleden met groot succes als voorbode voor deze cd gelanceerd. Openingstrack “The End” geeft meteen hun visitekaartje af en lijkt een beetje op die grote hit “On Call”. De zuiderse klanken die vorm geven aan het nummer “Pyro” dat als 2e single getipt wordt verwijzen naar de Tennessee-afkomst van dit kwartet. De gitaarrocker “Mary” deed me nadien om onverklaarbare redenen denken aan de sound van Jim James en zijn groep ‘My Morning Jacket’.

Zoals op hun vorige platen zakt het tempo van de volgende songs daarna wat terug en wordt er ruimte gemaakt voor rustigere ballads waarvan “The Face”, “The Immortals”, het knap gezongen “Mi Amigo” en de countryfolksong “Back Down South” de mooiste nummers zijn. Naar het einde toe wordt het allemaal wat meer mainstream maar de finale beoordeling van deze vijfde ‘Kings Of Leon’-plaat is toch weer heel positief, ongeacht wat sommige succes benijdende muziekrecensenten ook mogen beweren.

Net daarom moet je er zeker bij zijn als ‘Kings Of Leon’ op 29 november in een uitverkocht Antwerps Sportpaleis zullen komen optreden. Hoe het er bij zo’n live show aan toe gaat kan je trouwens ook thuis bekijken op de onlangs verschenen concert-dvd “Live At The ‘O2’ London”.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: RCA Records
Distr.: Sony Music