ABBEY LINCOLN & ARCHIE SHEPP - PAINTED LADY

Op 14 augustus overleed op tachtigjarige leeftijd de Amerikaanse jazzzangeres, Anna Marie Wooldridge, bekend als Abbey Lincoln, amper één week na haar verjaardag. De zangeres, actrice en burgerrechtenactiviste, ook korte tijd de levensgezellin van drummer Max Roach, liet meer dan twintig albums na met prachtige muziek, o.m. ‘Abbey Sings Billie Holiday’, met wie zij veel gemeen had, zoals een gekwetste ziel en een gevoelvolle stem. Abbey maakte haar debuut in 1955 met ‘Abbey Lincoln's Affair. A Story of a Girl in Love’. Ook haar zangcarrière kende hoogtes en laagtes, maar in 2003 ontving zij nog een Jazz Masters Award als bekroning voor deze carrière.

Nu wordt deze ‘Painted Lady’ uitgebracht, een opname die dateert van mei 1987, destijds opgenomen in de ‘Star’s Music Studio’ te Parijs. Saxofonist Archie Shepp begeleidt haar als een begripsvol en hoffelijk leidsman, afwisselend op tenor en sopraansax. Ook pianist Hilton Ruiz vindt intuïtief de toon die bij de nostalgische jazzballads van Abbey past. Op het memoriserende ‘What Are You Doing The Rest of Your Life’ voegt Jack Gregg mooie baslijnen toe.

Met haar expressieve zangstijl raakt Abbey vrouwelijke thema’s aan. Op ‘Caged Bird’ klinkt enige bitterheid door. Wat zij schrijft en zingt komt steeds over als echt beleefd. In haar zang- en filmcarrière gebeurde het meermaals dat men de zangeres wilde kortwieken of dat zij zich tegen discriminatie moest weren. Op ‘Golden Lady’ klinkt haar stem klagend en op het beeldrijke licht ironische ‘Painted Lady On The Stage’ doet zij aan Nina Simone denken. De saxofoon van jazzlegende Archie Shepp is het gedroomde instrument om het scala van emoties van de jazzlady hetzij teder te omzwachtelen hetzij schrijnend te bezwaren.

Archie Shepp, muzikant, dichter en componist, die in de sixties nog met John Coltrane speelde, aarzelt niet om in zijn spel ook de bluesy randjes op te zoeken, wat wonderwel past bij de songteksten, zoals ‘Give your love, Live your life, Each and every day’ in de song ‘Throw It Away’. Beiden, zangeres en saxofonist, hoeders van het Afro-Amerikaans erfgoed, maakten van dit album een gevoelvol jazzy kleinood en een mooie luisterplaat. De invoelende jazzzangeres, die in Manhattan overleed, liet ooit als haar overtuiging optekenen “And there's the music. It always leaves footprints in the sand”. Dit geldt ook voor Abbey zelf, één van de laatste grote jazzzangeressen, nu heengegaan.

Marcie

Artiest info
   
 


Distr: Universal Music