BLUE EYED BLONDES – BLUE EYED BLONDES

Het Zweedse duo Lina Lönneberg en Kristoffer Emanuelsson verhuisden van het platteland naar de grootstad Göteborg om van daaruit aan de verwezenlijking van hun muzikale droom te gaan werken. Die droom bestond uit het vormen van een duo dat zich in countrymuziek zou gaan specialiseren. De gekozen naam voor dat duo werd “Blue Eyed Blondes” naar analogie met hun typisch Scandinavische uiterlijk.

In Zweden waren ze sowieso al als buitenbeentjes te beschouwen want traditionele countrymuziek is daar eerder als uitzondering dan als regel te beschouwen. Zij haalden hun inspiratie bij folk-, gospel- en bluegrassmuziek en mengden daar moderne countryklanken bij om tot hun eigen sound te komen.

Hun muzikale voorbeelden in dit genre waren Gillian Welch en meester-verteller Townes Van Zandt. Optreden deden ze bij elke mogelijke gelegenheid en al gauw werd besloten om hun muziek te vereeuwigen op een eerste cd. Dat werd de titelloze ep “Blue Eyed Blondes” met daarop twee zelf gecomponeerde songs – ééntje van elk lid van het duo – en twee covers van klassiekers in het genre.

Er wordt begonnen met het akoestische door handgeklap begeleide nummer “Maneater” dat Kristoffer Emanuelsson schreef. Daarna volgt het door Lina Lönneberg geschreven liedje “Laughing My Heart Out” met vioolbegeleiding door Bertil Pohl.

De twee covers zijn een in duet gezongen banjo-bluegrassversie van het nummer “Glory Bound” van countrymeidengroep ‘The Wailin’ Jennys’, een song geschreven door Ruth Moody en de traditionele tearjerker “Why Don’t You Love Me (like you used to do)” die uit het rijke songrepertoire van Hank Williams werd geplukt en waarop Lina Lönneberg vocaal sterk uit de hoek komt.

Traditional en kort dronkemansliedje “I Used To Work In Chicago” uit 1945 krijgen we geheel in een a capella-versie als hidden track gratis en voor niets extra. ’Diamond Geezers’ en Merle Travis waren enkele van de eerdere vertolkers van dit nummer.

Deze eerste kennismaking met het duo ‘Blue Eyed Blondes’ laat de luisteraar een getalenteerde duo horen dat met veel respect voor hun muzikale idolen en hun sound een geheel eigen visitekaartje hebben gecreëerd. Daarmee zullen de deuren in de nabije toekomst wat vlotter open gaan als zij met een eerste full-cd op de proppen komen.


(valsam)
“This ep allows the listener to get acquainted with a talented duo that has created their own identity card with lots of respect for their musical idols and their respective sound. It is opening doors for their upcoming first full cd.”
 –  www.rootstime.be

 

 

Artiest info
   
 

Info: Hemifran

Label: A West Side Fabrication

Info: Hemifran