DUKE ROBILLARD - PASSPORT TO THE BLUES

Met zijn "Passport to the blues" levert Duke Robillard zijn zoveelste album af. Zijn zoveelste blues album zeg maar, want sinds de man die in 1967 Roomful of Blues oprichtte daarna aan een solo carrière begon heeft hij elk album vanuit dat vertrekpunt benadert. Of het nu swing of jazz cd's waren zoals de titel soms aangaf, in hart en nieren blijft hij op de eerste plaats een bluesgitarist, zelfs wanneer hij andere stijlen aanpakt.

Op deze cd echter kan hij zich volledig aan zijn grote liefde wijden, 12 nummers lang plus een bonustrack the blues and nothing but the blues. Of zoals in het voorwoord muziekjournalist Ted Drozdowski schrijft: “A return to gritty, gutsy, house rockin, shack shakin', finger bustin, down in the bottom git-tar blues!” Ted, die we tevens kennen als een meer dan behoorlijk slidegitarist die onder de naam Scissormen opereert, weet natuurlijk waarover hij spreekt.

Natuurlijk is er niet echt wat nieuws te ontdekken op platen als deze, alleen krijgen we een bevestiging van de kwaliteit die we ondertussen door de jaren heen gewend zijn geworden van deze man. Niet alleen op gitaargebied, want ook de stem van Duke behoort voor mij tot een van de betere in het bluesgenre. Een mooie bloemlezing is dit geworden van meerdere stromingen binnen de blues. Natuurlijk ook weer enkele jazzy tracks, waaronder het erg mooie "When You' re Old, You're Cold". Dat blues niet altijd over het oude "Whiskey & Wimmen " hoeft te gaan, bewijst Duke met "Text Me" waarmee hij de blues de 21ste eeuw binnenbrengt.

Zéér sfeervol is het langzame, intense "Duke's Evening Blues", een talking blues die de man op het lijf geschreven is. Zoals gezegd dus, diversiteit troef. De bijgevoegde bonus-track mag er zeker ook zijn: "Bradfords Boogie" is een vettig klinkende instrumental, ideaal om te dienen als educatiefje voor een nieuw bluesprogramma op de radio (in zoverre het ooit eventueel nog zo ver zou komen).

Om af te sluiten zou ik enkel nog het volgende willen zeggen. Kopen die handel!

(RON)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Stony Plain/ Dixie Frog
Distr.: Parsifal (B), Bertus (NL)

video