JOSHUA BLACK WILKINS & THE FORTY VOLTS – WHILE YOU WAIT

Forty Volts is geen gebruikelijke spanningsfrequentie, zelfs niet in Joshua Black’s thuishaven Nashville, Tennessee, maar de muziek die hij eruit puurt klinkt even uniek als de naam van zijn begeleidingsband. Joshua Black is gebrandmerkt door het heilige vuur van de Americana en weet zich op deze plaat in dit genre met grote onderscheiding naast zijn favorieten Steve Earle, Bruce Springsteen, Tom Russell, Johnny Cash of zelfs een Tom Waits te hijsen. Hij vergelijkt zijn sound als een trein die door je huis raast en met de diepe, hese grom in zijn roestige stem en een vierkoppige begeleidingsband met Dave Coleman (pedal steel en elektrische gitaar), Amanda Pearl Shires (viool en zang), Mark Robertson (bas, gitaar, keyboard en zang), Steve Latanation (drum) met de versterking van Paul Niehaus (pedal steel) en J.D. Wiles (harmonica), is het effect inderdaad indrukwekkend maar wel op het juiste moment op de juiste plaats.

Joshua Black Wilkins heeft met “While You Wait” een schitterende schijf in elkaar gebokst in de traditie van zijn grote helden, maar hij klinkt wel uniek en vol afwisseling. Neem nu de beelderige opener “Northern Lights” die tegelijkertijd een mid-tempo countryrocker met een energieke Bruce drive laat horen, met Joshua’s heerlijk schrapende stem, gegoten in een tekst waar je een mooie verhalende lijn van een Tom Russell in terugvindt. Daar bovenop wordt deze song opgeluisterd met wondermooie harmonische zang, drammerige percussie en opvallend vioolspel van een schitterend zingende Amanda Pearl Shires die met Dave Coleman’s gitaaraccenten duelleren. De opvolger “Catch Your Fall” klinkt even zelfverzekerd richting Bruce, met schitterende pedal steel accenten van Paul Niehaus die mooi contrasteren met de strijkersarrangementen, terwijl in afwachting dat Steve Earle zijn Dukes terug heeft opgetrommeld, Joshua Black Wilkins zich perfect van zijn taak kwijt als hardcore troubadour in de countryrocker “While You Wait”. Topper van het album is het mysterieuze “Halos”, dat de duistere Tom Waits ziel in Joshua Black Wilkins doet opborrelen, met drammende percussie, snijdende en diep grommende slidegitaartonen en een stem die uit de diepste alt-countrykerker lijkt te komen. De schurende en slepende countryblues “Staying Up, Sleeping In”, met schitterende mondharmonica van J.D. Wilkes, zou ook perfect in Earle’s plaatje passen terwijl het droevig walsende en met bevende stem gezongen “I Know Your Route” met hartbrekende viool en pedal steel aantoont dat Joshua ook in tristesse diep weet te ontroeren. De stevigste rocker van het album “Taps” laat de elektrische gitaren scheuren op een ritme van een Calvin Russell locomotief. In het volgende nummer “Pictures On The Wall” verstilt hij je met een kwetsbare ballade, enkel begeleidt met akoestische gitaar om dan het album af te sluiten met flink onder stoom gezette elektrische gitaren in de rechttoe rechtaan countryrocker “Duet Tape”.

Nashville moet zich eens goed in de oren en ogen wrijven als ze naast een talent als Joshua Black Wilkins en zijn fantastische Forty Volts durft te kijken. Met “While You Wait” heeft hij een dijk van een plaat afgeleverd die in al zijn facetten geweldig klinkt en je tegelijkertijd geselt vol energie maar evenveel kan zalven met diepgang en ontroering. Het album klinkt fris en herkenbaar, maar toch zeer origineel en kan wedijveren met de toppers in zijn genre. Laat je aangenaam verrassen.

Blowfish

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby