GARY WRIGHT - CONNECTED

Gary Malcolm Wright werd 67 jaar geleden geboren in New Jersey. Voor het nageslacht zal Gary Wright vereeuwigd worden als de man die piano speelde op de klassieker “Without You” van Harry Nilsson. Ook zijn enige grote solohit - synthesizernummer “Dream Weaver” uit 1976 - zal bij de ouderen onder u nog wel een belletje doen rinkelen. Het singeltje ligt ook in 2010 nog bij mijn stapeltje ‘classics’ en klinkt zo’n 35 jaar na datum nog steeds erg fris en modern.

Zijn eerste platenopname dateert uit 1959 toen hij met het duo ‘Gary & Billy’ (= Billy Markle) enkele singeltjes mocht opnemen die maar op een gering succes konden rekenen. Later studeerde hij in Europa af als psycholoog en ging hij keyboards spelen en zingen bij de groep ‘Spooky Tooth’. Hij raakte bevriend met George Harrison en speelde begin jaren ’70 mee op diens schitterende plaat “All Things Must Pass”.

Zijn eerste single als soloartiest was “Dream Weaver” in 1974. Hij verkocht er meer dan 1 miljoen exemplaren van en die song werd nadien zelfs 3 keer gebruikt in filmsoundtracks: “Wayne’s World”, “The People vs. Larry Flynt” en de Disneyklassieker “Toy Story 3”. Die song leverde hem allicht een behoorlijk appeltje voor de dorst op maar moet hem na al die jaren toch meer in de weg zitten dan plezieren. Het gelijknamige album scoorde eveneens platina maar daarna was het succes voor hem niet meer weggelegd, hoewel hij nog meerdere albums uitbracht en vele jaren op de podia optrad.

In 2008 kwam er een nieuwe boost in zijn muzikale carrière toen hij op wereldtournee ging als lid van ‘His All-Starr Band’ rond ex-Beatle Ringo Starr. Ook dit jaar maakt Gary Wright opnieuw deel uit van dit illustere gezelschap en viert hij zijn 40 jaar aanwezigheid in de muziekwereld met de release van een nieuw soloalbum “Connected”, zijn dertiende cd op rij.

Voor de opnamen van “Connected” kon hij rekenen op de muzikale ondersteuning van langjarige vrienden in de business. Zijn pionierschap als gebruiker van synthesizers in de muziek wordt hier bevestigd in een song als “Satisfied” - de eerste single uit deze cd - waarbij Jeff Baxter op rhythm gitaar, Joe Walsh op sologitaar en Ringo Starr op drums meespelen.

Voor de andere songs op deze cd speelde multi-instrumentalist Gary Wright alle instrumenten zelf in. Enkel Will Kennedy op drums en Valerie Pinkston en Lisa Vaughn als backing vocalisten leverden voor enkele songs hun bijdrage af. Joe Walsh speelt ook nog een knappe gitaarsolo in de op een positieve mindset gebaseerde popballad “You Make Me Feel Better”.

Nog enkele titels van de naar ons gevoelen beste songs op dit album zijn: “”Under Your Spell”, de pianoballad “Life’s Not A Battlefield”, het funky nummer “Gimme Some Time” dat ons wat aan de sound van Steve Winwood doet denken en het erg mooie, emotionele nummer “Kirra Layne” dat Gary Wright voor zijn eerste kleindochter heeft geschreven.

U hoeft echt geen specialist in de muziekgeschiedenis te zijn om het vakmanschap en meesterschap van Gary Wright meteen in de tien songs op dit album te herkennen. Met de aanschaf van de nieuwe cd van deze op en top professional neemt u dan ook voor 0% risico’s.

 (valsam)
“You are taking 0% risks when you buy the new album ‘Connected’ from multi-instrumentalist and top professional Gary Wright. When a musician can get ‘Doobie Brother’ Jeff Baxter, ‘Eagle’ Joe Walsh and ‘Beatle’ Ringo Starr to act as your backing band, you absolutely need to be a real ‘dream weaver’.”
 – www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

Label: Larkio Music
Info: Hemifran