STORYHILL – SHADE OF THE TREES

Chris Cunningham en John Hermanson zijn twee Amerikaanse muzikanten die hun tienertijd samen doorbrachten in Bozeman, Montana en zich na hun studies verenigden in het akoestische folkmuziek zingende duo ‘Storyhill” dat vanuit hun huidige respectieve woonplaatsen Montana (Chris) en Minnesota (John) opereert.

In hun jeugdjaren traden ze ook al samen op als gelegenheidsduo en leerden ze gelijktijdig een breed assortiment van instrumenten bespelen. Hun eerste muzikale opname gebeurde in 1989 nog onder de naam ‘Chris And Johnny’. Nadien volgden meerdere zelf opgenomen platen maar het echte succes kwam er pas toen ze als ‘Storyhill’ begonnen op te treden.

Hun titelloze debuutplaat “Storyhill” verscheen in 2007 en werd geproduceerd door songschrijver en Grammy Award-winnaar Dan Wilson die ook voor hun pas verschenen tweede studioplaat “Shade Of The Trees” in de producerstoel mocht plaatsnemen. Hun akoestische gitaarsongs en harmonieuze samenzang leverde ‘Storyhill’ al snel het onuitwisbare stempel van 21e eeuwse versie van ‘Simon & Garfunkel’ of de mannelijke ‘Indigo Girls’ op.

De tien nummers op deze nieuwe plaat kunnen inderdaad gemakkelijk gelinkt worden aan de sound die het populaire duo in de jaren ’70 produceerde. Hun verhalende teksten over alledaagse zorgen, de liefde en de oorlog worden met schaarse begeleiding van akoestische gitaren gezongen. Uit de tien tracks tellende en van alle franjes ontdane tracklist selecteerden wij voor u als favoriete songs “Avalon”, “Better Angels”, “Cover Your Tracks”, “Getaway” en slotnummer “Pieces Of Love”.

U zou zich kunnen afvragen of er in deze tijd nog belangstelling te verwachten is voor deze wat ouderwetse vorm van samenzang en sobere songs, maar waarom zou anderzijds de interesse voor dit genre heden ten dage op een lager pitje aanwezig moeten zijn? Het album is zeer mooi opgenomen en de songs zijn sterk en worden knap gebracht door dit duo. Alleen geldt ook hier het bekende spreekwoord “schone liedjes duren niet lang” want na amper 30 minuten valt de stilte terug in en is het genieten van de close harmonies van ‘Storyhill’ alweer voorbij.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Red House Records

video