THE POSIES – BLOOD/CANDY

23 jaar geleden - we schrijven het gezegende jaar 1987 - werd in Bellingham, Washington een alternatieve popgroep opgericht door schoolmakkers Jon Auer en Ken Stringfellow. Ze noemden hun muzikale baby ‘The Posies’ en lieten hun songschrijverkunsten de vrije loop. Het resulteerde in een eerste plaat “Failure” in 1988 met twee jaartjes later het album “Dear 23” waaruit hun eerste radiohit “Golden Blunders” stamde, een song die later nog door Ringo Starr werd gecoverd.

De derde plaat “Frosting On The Beater” uit 1993 was hun meest succesrijke album en leverde drie hits op met “Dream All Day”, “Solar Sister” en “Flavor Of The Month”. Daarna volgden de cd’s “Amazing Disgrace” in 1996, “Success” in 1998 en na een zeer lange periode van totale stilte “Every Kind Of Light” uit 2005.

In die tussenperiode ging Ken Stringfellow alles inzetten op een solocarrière. Jon Auer ging leadgitaar spelen bij de groep ‘Lucky Me’ uit Seattle en vormde in 2001 een sologroep die als naam ‘The Jon Auer Experience’ meekreeg. Beide muzikanten onderhielden gedurende deze jaren echter een ‘af-en-aan’ knipperlichtrelatie en traden soms geheel onverwacht weer samen op om meteen daarna opnieuw gedurende enkele jaren niets meer samen te doen. Na opnieuw getrouwd te zijn verhuisde Ken Stringfellow dan naar Parijs van waaruit hij verder bleef werken aan zijn behoorlijk succesvolle solocarrière en ook gitaar spelen in de begeleidingsgroep rond R.E.M.

De beide heren hebben elkaar echter opnieuw opgezocht en schreven weer wat nummers samen die ze nu aan een zevende ‘Posies’-album hebben toevertrouwd. De cd “Blood/Candy” werd in Spanje en in Seattle opgenomen en bestaat uit 12 tracks waaronder enkele songs die aanleiding hebben gegeven tot muzikale samenwerkingsverbanden met gastmuzikanten.

Zo zingt ‘Stranglers’-leadzanger Hugh Cornwell mee op het nummer “Plastic Paperbacks”, ‘Letters To Cleo’-zangeres Kay Hanley doet vocaal haar uiterste best op “The Glitter Prize”, Lisa Lobsinger van de Canadese groepen ‘Reverie Sound Revue’ en ‘Broken Social Scene’ laat haar stembanden erg mooi trillen voor de song “Licenses to Hide” die als eerste single wordt uitgebracht. De Spaanse rocker en “Blood/Candy”-producer Paco Loco tenslotte zingt de longen uit het lijf op het cd-afsluitende rocknummer “Enewetak”.

De twee overige ‘Posies’ naast Jon Auer en Ken Stringfellow zijn sinds 2001 Matt Harris op bas en Darius Minwalla op drums. De harmonieuze samenzang tussen beide bandleiders heeft in het verleden vaak tot vergelijkingen met bands als ‘The Hollies’ of het duo ‘Lennon & McCartney’ geleid. En dat geluid is inderdaad nog steeds aanwezig op dit nieuwe album, vooral in popsongs als “So Caroline”, “Cleopatra Street” en “She’s Coming Down Again”. Vreemde eend in de bijt is het epische piece-of-art “Accidental Architecture” met een resem vreemde geluidjes in de instrumentatie en de rustige ballad “For The Ashes” hoort volgens ons meer thuis op de soloplaten van Ken Stringfellow.

Maar onze slotconclusie voor dit nieuwe ‘Posies’-schijfje is toch lovend want als deze jongens nog eens met nieuw materiaal op de proppen komen kunnen wij toch alleen maar tevreden mensen zijn.

(valsam)

okt 6 - Trix - Antwerp, BELGIUM
okt 7 - Botanique L'Orangerie - Brussels, BELGIUM
okt 8 - Kazerne Fonck - Liège, BE, BELGIUM
okt 9 - The Sugar Factory - Amsterdam, NETHERLANDS
okt 10 - Vera - Groningen, NL, NETHERLANDS
okt 12 - Tivoli de Helling - Utrecht, NL, NETHERLANDS

 

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Rykopress Records
Distr.: Rough Trade

video