K.D. LANG & THE RECLINES - A TRULY WESTERN EXPERIENCE - 25TH ANNIVERSARY EDITION

Lang voordat de Canadese singer-songwriter k.d. lang zich in 1992 publiekelijk outte als lesbienne en lang voordat ze verkleed als man verscheen op de cover van "Vanity Fair"- terwijl Cindy Crawford verleidelijk over haar hangt - hadden lesbiennes haar al lang eigen gemaakt. Ze voelden zich niet enkel aangetrokken door haar mannelijke kapsel en kledij, maar ook door haar pijnlijk mooie stem en haar intens romantische zangstijl. Deze excentrieke androgyne look maakte haar ook tot een opvallende verschijning in de countrywereld.

k.d. lang (de k.d. staat voor Kathryn Dawn) groeide op in het kleine dorpje Consort, op het Canadese platteland. Als tiener outte ze zich als lesbienne en later verhuisde ze naar Edmonton, waar ze zich aansloot bij de kunstgroep GOYA (Group Of Young Artists). Ze begon haar carrière in de vroege jaren ’80. Gaandeweg evolueerde k.d. lang meer naar de popmuziek, onder meer met het album "Ingénue" (1992).

Ze bracht vooreerst drie countryalbums uit: "A Truly Western Experience", "Angel with a Lariat" en "Absolute Torch and Twang" en won daarbij ook Grammy Awards voor "Absolute Torch and Twang" en voor haar versie van Roy Orbison’s klassieker "Crying". In 1992, bracht ze "Ingénue" uit, een verzameling eigen composities in de stijl van de ballades uit de jaren 1940. Dit zou haar meest succesvolle album worden en ze zou een Grammy winnen voor de single "Constant Craving". lang breide in 1995 een vervolg aan dit succes met het album "All You Can Eat" en in 1997 bracht ze "Drag" uit, een verzameling van oude liedjes rond het thema van sigaretten. Tussen 1997 en 2000 nam ze pauze.

In het jaar 2000 bracht ze "Invincible Summer" uit, een album met liefdesliedjes met zacht zomerse klanken, met invloeden van Braziliaanse muziek en the Beach Boys. Dit album en bijhorende tournee kreeg uitstekende kritieken. lang´s meest recente albums waren "Live by Request" (2001), "Wonderful World" (2003) samen met Tony Bennet waarbij het duo liedjes zingt van Louis Armstrong, "Hymns of the 49th Parallel" (2004), een cd met Canadese liedjes en met "Watershed" beloont k.d. lang haar fans met een album dat herinnering oproept aan "Ingénue". "Watershed" heeft nog steeds die countryinvloeden, hoewel die vakkundig zijn weggestopt, verloochent ze haar afkomst zeker niet.

Het album "Recollection" zette dit jaar reeds een zilveren kroontje op de inmiddels meer dan vijfentwintig jaar durende carrière van deze singer-songwriter. Wat deze verjaardag nog meer bijzonder maakt is dat "A Truly Western Experience", het album waarmee k.d. lang debuteerde, nu ook weer verkrijgbaar is in een geremasterde nieuwe versie, beginnende met bijgevoegde songs "Friday Dance Promenade" en "Damned Old Dog" van haar in 1983 verschenen debuutsingle en eindigend met de demo "Burrs Under Your Saddle" en uniek live materiaal: "Hungry For Love", "Johnny Get Angry" en "Mercy". Ook verscheen bij deze uitgave een toegevoegde DVD, bevattende video’s van de songs "Hanky Panky", "Bopalena" en "Pollyann".

k.d. lang maakt al jaren kwaliteitsmuziek en dat is inmiddels met vier Grammy’s onderstreept, maar verwacht hier niet de muziek die ze tegenwoordig maakt, gewoon gezellige countrysongs soms wat rock 'n roll, songs die een laidback sfeer uitademen en je heerlijk laten ontspannen. Ook op deze "A Truly Western Experience – 25th Anniversary Edition" blijft haar oprechtheid en dwingende stem ons aantrekken.

 

Artiest info
Website  
 

Label: Bumstead Productions
Distr.: Sonic Rendezvous