FRAN HEALY – WRECKORDER

Francis ‘Fran’ Healy is een 37-jarige Schotse zanger en songschrijver die bij het muziekminnende publiek zeker veel beter gekend is als de frontman van de groep ‘Travis’ waarmee hij zes studioplaten heeft uitgebracht. Deze maand verschijnt zijn eerste soloplaat “Wreckorder” met tien nieuwe composities die in de Berlijnse ‘Haus Studios’ en de New Yorkse ‘Hobo Sound’-studio werden opgenomen.

Als kind van gescheiden ouders groeide Fran Healy op bij zijn moeder in Glasgow waar zijn obsessie voor de muziek en het schrijven van songs ontkiemde toen hij op 13-jarige leeftijd op televisie keek naar Roy Orbison die zijn song “Oh Pretty Woman” zong. Samen met drummer Neil Primrose startte hij in 1997 met de groep ‘Travis’, vernoemd naar de hoofdrolspeler in de film ‘Paris, Texas’ van Wim Wenders.

In de voorbije jaren bouwde Fran Healy zich een stevige reputatie op als songschrijver en kon hij op erkenning rekenen van o.a. Paul McCartney, Elton John en Chris Martin (Coldplay). Als verteller van betekenisvolle verhalen die door vlotte popmuziek worden gedragen lag het voor de hand dat hij vroeg of laat naast zijn groepswerk met ‘Travis’ ook een soloplaat zou gaan uitbrengen.

“Wreckorder” is het resultaat van dit intensieve studiowerk door de omwille van zijn relatie met fotografe Nora Kryst in 2008 naar Berlijn verhuisde muzikant. Aan deze plaat werkten Tom Hobden (van de groep ‘Noah And The Whale’), ex-Beatle Paul McCartney en zangeres Neko Case mee. De eerste single uit dit album is het zeer mooie en hitgevoelige “Buttercups”, een song over de boterbloemen die hij ooit uit een weide plukte om ze aan zijn toenmalige vriendin te geven, maar die had eerder een mooie bos rozen verwacht en haalde haar neus op voor zijn goedkope bloemen.

Tom Hobden speelt viool op enkele nummers en Paul McCartney speelde basgitaar op het mooi kabbelende walsje “As It Comes”. Als dank besloot Fran Healy om McCartney te plezieren door vegetariër te worden en de boeken van zijn overleden vrouw Linda daarvoor te gaan raadplegen. Neko Case zingt mee in het prachtig duet “Sing Me To Sleep” en wat Healy’s tegenprestatie daarvoor was heeft hij tot nader order nog niet in de pers laten uitlekken. De meest op ‘Travis’ lijkende nummers zijn het walsje “Anything” en poprocker “Fly In The Ointment”. Opener “In The Morning” en slotsong “Moonshine” behoren ook tot het beste wat we op deze cd aangeboden krijgen.

Er staat ook een elfde nummer op dit schijfje als ‘hidden track’ met de song “Sierra Leone”. Met zijn 35 minuten totale looptijd is dit wel een te korte plaat geworden, maar de kwaliteit van de meeste songs maakt dit ruimschoots goed. Fran Healy heeft met “Wreckorder” geen nieuwe ‘Travis’-plaat gemaakt maar distantieert zich daarvan in voldoende mate door meer experimenteel en akoestisch singer-songwriterwerk uit te brengen met vooral gitaar- en pianosongs waarbij hij zelf telkens deze instrumenten bespeelt. Kortom: “Wreckorder” is gewoon een leuke, moderne, complexloze popplaat.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Wreckord Label
Distr.: Rough Trade

video