JOHN MAYER - BATTLE STUDIES

John Mayer raakte geïnspireerd door de Californische rock/pop uit de jaren '70 en '80, waarvan de invloeden in zijn muziek goed zijn terug te horen. Mierzoete liefdesliedjes zijn kenmerkend voor de viervoudig Grammy winnaar. Dat is zeker niet zo negatief als het klinkt, want met "Continuum" (2006) en zijn live CD/DVD "Where the Light Is" (2008), liet de nu 33-jarige gitarist zien fantastische nummers te kunnen schrijven en die ook nog eens goed naar het podium te kunnen vertalen. Voor "Battle Studies", co-produced door John Mayer en Steve Jordan, gooide hij desondanks zijn aanpak gedeeltelijk overhoop.

"Battle Studies" werd opgenomen in het huis van Mayer in Californië waar hij gedurende zes maanden leefde en werkte, en het album is afgewerkt in de beroemde Capitol Studio's in Los Angeles. De titel past misschien niet helemaal bij iemand die nummers schreef als "Your Body Is A Wonderland" en "Daughters". Het roept, voordat je het album hoort, een beeld op van een agressievere aanpak qua muziek, meer up-tempo, meer blues-riffjes, meer John Mayer-trio, dat verder bestaat uit Pino Palladino (bas) en Steve Jordan (drums). Ian McLagan zorgt daarbij op sommige tracks voor de wat meer subtiele orgel- en Wurlitzerklanken.

De plaat begint rustig met "Heartbreak Warfare" en "All We Ever Do Is Say Goodbye", maar begint pas echt bij "Half of my Heart" waarin Mayer bezingt hoe hij vasthoudt aan een liefde, maar zich nooit helemaal kan geven. Mayer is dan ook in topvorm op deze track waar zijn kenmerkende schrijfstijl in terugkomt. Dat liefde het thema van de plaat is moge duidelijk zijn: de woorden heart en love worden samen maar liefst 81 keer gebruikt op "Battle Studies". Ook sterk geschreven is de afsluiter "Friends, Lovers or Nothing". Met teksten als "Anything other than yes is no/Anything other than staying is go/Anything less than I love you is … lying" maakt Mayer duidelijk dat hij qua relaties een moeilijke tijd achter de rug heeft, net zoals de titels als "Heartbreak Warfare" aangeven. Dit levert vaak de mooiste platen op en ook John Mayer weet zijn heartbreak om te zetten in goede nummers. De eerste single "Who Says" is het eerste nummer wat je niet een lesje leert over liefde. Vrijheid is het thema dit keer en het is eigenlijk een verademing. Zo’n verademing dat het verder niet echt spannende nummer "Perfectly Lonely" toch best aardig wordt.

Het middenstuk van het album is het hoogtepunt, namelijk in de vorm van "Assassin", een slimme track met een verhalende tekst, en een cover van Robert Johnson’s "Crossroads", ééntje die wel opvalt tussen de rest vanwege het echte blues geluid. "Crossroads", een bluesklassieker uit 1937, is door veel artiesten gecoverd, en John Mayer heeft zich laten inspireren door de versie van Cream uit 1968. Het nummer staat dan wel in contrast met de reeks uitdagende liefdesliedjes.

"Battle Studies" is alles wat je verwacht van een album van John Mayer: pakkende gitaarmelodieën en aparte lyrics, waarin hij met de laatste track "Friends, Lovers Or Nothing" zeer duidelijk is: de liefde gaat niet altijd over rozen. Deze plaat verscheen vorig jaar, maar is nu terug op de markt in een CD/DVD versie. Op deze bijgevoegde DVD zien we een miniconcert waar hij ook een interview gaf, maar ook beelden van zijn bezoek aan Japan. Een mooi extra voor degenen die nu het album willen aanschaffen. Zijn voornamelijk vrouwelijke fans zullen er ongetwijfeld weer van smullen.

 

Artiest info
Website  
 

Label: Columbia
Distr.: Sony Music

video