ELVYN - THE DECLINE

Elvyn is een groep die in 1998 werd opgericht door de uit Ontario, Canada afkomstige gebroeders Beerman. (What’s in a name). Zij vormden samen met Jason O’ Reilly en Jeremy Knibbs de band. Zij lieten zich inspireren door de jaren 60 en 70 pop sound afkomstig uit het zonnige Californië. Dit is hun derde plaat. Eerder maakten ze een EP en een cd “ Ten Card Stereo” waarmee ze al wat airplay vergaarden op de college radio stations in de VS en Canada.

Hun grootste invloeden zijn Byrds, Beach Boys, Big Star en Beatles. Uit een latere periode: Replacements en Teenage Fanclub. Het element in hun sound die hen typeert is de sterke samenzang. Verwacht geen Midlake maar eerder Magic Numbers. Het merendeel van de nummers is geschreven door Ryan Beerman. Dat hij knappe songs kan ineen knutselen die van de eerste luisterbeurt zich in je hoofd nestelen wordt duidelijk vanaf het eerste nummer. Het is moeilijk favorieten te kiezen uit deze verzameling van 11 songs. Vooral het eerste deel van de plaat is perfecte pop.

Bij elke luisterbeurt veranderen de favorieten maar op dit moment zijn dit: “I’ll Come Back” met de sprankelende gitaar en uiteraard de mooie samenzang van de broers. Maar direct daarna is er het uptempo “ Don’t Leave, Don’t Go” dat inspiratie haalde uit het betere werk van Tom Petty. Het meer rootsy werk krijg je met “ The Big Bay” waar op een akoestische gitaar de stemmen en de andere instrumenten invallen. Klinkt als de Flying Burrito Brothers op hun best. Het stevige “Don’t Fall In Love” krijgt ongetwijfeld vanuit de hel een goedkeurende knik van Alex Chilton.

Ze slagen er wonderwel in om een liefdesliedje als “Be Mine Todat” (met mooi harmonicaspel) niet te melig te laten klinken. Een beetje zoals de Travellin Willburys hen dat voordeden: dicht bij de grens van kitsch maar te smaakvol om daarvoor door te gaan.

Dit hoge niveau houden ze niet vol. De andere songs zijn zeker evengoed als de doorsnee pop song. Laat ons zeggen dat een helft van de plaat in de topklasse speelt en een helft in de tweede divisie. Meer dan genoeg om deze heren te koesteren en hopelijk worden ze opgepikt door de radio. Het zou maar rechtvaardig zijn.

(Lisael)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Little Wagon Records