PROPHET & THE COWBOYS OF APOCALYPSE - THE EDGE

Prophet is gekend van het uit Arizona afkomstige Heavy Metal combo St. Madness. Zijn soloplaat ‘The Edge’ schreef hij terwijl hij nog herstellende was van chemotherapie. Toen in februari 2007 bij zijn moeder ook nog de ongeneeslijke ziekte van Lou Gehrig werd vastgesteld, kwam de nood om een akoestisch album op te nemen om deze ervaringen te kanaliseren.

Het resultaat is ‘The Edge’. Een plaat dit nog het best omschreven kan worden als heavy-metal in een country jasje. Prophet maakte tot nu toe enkel heavy-metalmuziek, doch zijn muzikale voorkeur is veel ruimer. Dit wou hij op deze plaat dan ook laten doorblijken.

Hij houdt van Johnny Cash, Waylon Jennings en andere ‘solitary men’. De nummers worden wel grotendeels akoestisch gebracht, maar leunen toch meer aan bij heavy-metal dan bij country. Zijn stijl van zingen kan vergeleken worden met deze van Robert Plant, Bruce Dickinson of James Hatfield (ten tijde van ‘Nothing Else Matters’).

Bij een eerste beluistering springt de titeltrack ‘The Edge’ er uit : een mooi eerbetoon aan zijn moeder, welke de strijd tegen haar ziekte verloor in november 2008. De stijl van de overige nummers zijn onderling inwisselbaar , met uitzondering van het party nummer ‘BBQ-U’ : rockabilly, barbecue en kannibalisme in één!

Aan ondertekende zijn de akoestische nummers met een hoog testosterongehalte echter niet besteed. De songs zijn niet sterk genoeg om akoestisch gebracht te worden en zouden beter passen in een Heavy Metal omkadering, waarbij de nodige gitaarsolo’s en stevige drumpartijen een aanvulling kunnen bieden. Ook de bonustrack, een cover van ‘Paint It Black’ van The Rolling Stones bied weinig nieuws toe aan het origineel.

(jr)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Nasty Prick Records

video