PHIL COLLINS – GOING BACK

Philip David Charles Collins - bij het grote publiek beter gekend als Phil Collins - heeft een levensverhaal dat leest als een roman, een spannend boek over een muzikant die veelvuldig in de schijnwerpers heeft gestaan maar die ook de schaduwzijde van het succes heeft mogen of moeten ervaren door enkele (v)echtscheidingen en ernstige gezondheidsproblemen met o.a. een volledige doofheid aan het rechteroor en zware rugproblemen. Begin volgend jaar wordt hij 60 en uit heel wat van zijn huidige muzikale activiteiten blijkt dat Phil Collins terugblikt op zijn leven en op de muziek die daarin voor hem bepalend is geweest.

Hij begon als drummer bij de Britse progressieve rockformatie ‘Genesis’ en toen zanger Peter Gabriel in 1975 voor een solocarrière ging werd Phil Collins ook de leadzanger gedurende een periode van zo’n 20 jaar. Door zijn inbreng transformeerde ‘Genesis’ van een progressieve rockgroep tot een popgroep die met “Follow You, Follow Me”, “Land Of Confusion”, “Mama” en “Invisible Touch” hun grootste hits scoorden.  

In diezelfde tijdspanne had hij ook een succesrijke solocarrière die hem ettelijke keren tot op de nummer één positie van de Britse, Amerikaanse en overige Europese hitlijsten heeft gebracht. Tophits als “Succudio”, Another Day In Paradise”, “One More Night” en “In The Air Tonight” zijn maar enkele van de bekendste hitklassiekers uit zijn rijke repertoire. Volgens niet-officiële tellingen zouden er zo’n 150 miljoen platen van Phil Collins als soloartiest over de toonbanken zijn gegaan in de voorbije 3 decennia en nog eens 100 miljoen exemplaren van zijn werk bij ‘Genesis’.

Eén keer in 1982 scoorde hij met een cover van de ‘Motown’-klassieker “You Can’t Hurry Love” dat de Supremes in de jaren ’60 al tot monsterhit hadden gezongen. Zijn voorliefde voor die ‘Motown’-sound en de diverse artiesten die voor dit label hun muziek hadden opgenomen heeft er nu toe geleid dat Phil Collins een volledig coveralbum heeft opgenomen onder de titel “Going Back”.

Het is zijn achtste studioplaat als soloartiest en verschijnt 8 jaar na zijn laatste release “Testify” in 2002. Hij heeft in diverse interviews al aangegeven dat hij de geselecteerde covers zo getrouw mogelijk blijvend aan de originele versies wilde opnemen. De release van het album werd enige tijd uitgesteld omdat hij een zware rug- en halsoperatie moest ondergaan die ook zijn mogelijkheden als drummer en als pianist zwaar zou gaan beperken.

Op de cover van deze cd zien we een foto van een 13-jarige Phil Collins die toen al hevig met de drumstokken staat te zwaaien. We gaan hier nu niet alle 18 titels van de songs op dit album vermelden maar ons eerder beperken tot enkele tracks die verplicht luistervoer voor elke ernstige muziekliefhebber zouden moeten zijn: “Dancing In The Street” van Martha & The Vandellas, dat enkel op de bonus cd staat met 7 extra songs die bij luxe-uitvoering ‘The Ultimate Edition’ werd gevoegd, “(Love It Like A) Heat Wave”, “Jimmy Mack”, “Uptight (Everything’s Alright)”, de schitterende titeltrack en ballad “Going Back”, de Temptations-klassieker “Papa Was A Rolling Stone” en “Girl (Why You Wanna Make Me Blue)” dat als eerste single uit deze erg mooie cd zal worden gelicht.

Het respect voor de originele versies is inderdaad indrukwekkend en bevestigt alleen maar hoe bewonderend Phil Collins naar deze artiesten en hun muziek opkijkt. Als “Going Back” inderdaad zijn allerlaatste plaat zal geweest zijn is hier een moment van welgemeend eerbetoon en onze expressie van grote waardering voor al zijn werk gedurende zijn lange carrière geheel verdiend op zijn plaats.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Atlantic Records
Distr.: Warner Music