GRAHAM WILKINSON & THE UNDERGROUND TOWNSHIP – YEARBOOK

De krachtige en ruwe stem van Graham Wilkinson - zoon van een Methodistisch dominee in Austin, Texas - doet ons meermaals denken aan Elliott Murphy, net als de stijl en sound van zijn Americana folk en rocksongs. Zijn liedjes zijn één groot vat vol emoties, zowel van vreugde als van verdriet, kortom de basisingrediënten waarvan de betere songschrijvers steeds opnieuw gebruik weten te maken.

Met zijn nieuwste plaat “Yearbook (Class Of 2009)” verrast hij ons op aangename wijze, niet in het minst omwille van de grote diversiteit in de vijftien liedjes die voor dit album werden weerhouden. “The Underground Township” is de naam van zijn energieke vijfkoppige vaste begeleidingsgroep die voor de opnamen van dit album door een breed arsenaal aan gastmuzikanten werd versterkt. Daartussen twee opvallende namen van Texaanse singer-songwriters als gastzangers: Hayes Carll zingt mee op het nummer “Ragamuffin” en de onverbeterlijke Alejandro Escovedo - muzikale voorbeeld en mentor van Graham Wilkinson - neemt de vocalen bij het ronduit schitterende nummer “Ghosts” voor zijn rekening.

“Yearbook” werd opgenomen in een studio in Austin, Texas en werd door Graham Wilkinson zelf geproduceerd met de assistentie van Wayne Dalchau. Het album is een overduidelijk ‘labour of love’ en telt enkele prachtsongs in zijn rangen, waarbij onze favoriete nummers zijn: “Watertowers & Windmills”, “Sunrise”, het door mondharmonicaklanken bepaalde “Let It Go”, countryballad “Ragamuffin” met een uitstekende Lloyd Maines op pedal steel, de rauwe rocker “Our 1st Night”, “Ghosts” en de afsluitende akoestische pianoballad “Blank Pages”.

Graham Wilkinson bezit over een grote dosis charisma dat hij over zijn medemuzikanten weet uit te spreiden en in zijn songs weet te verzilveren. Goede songs hoeven echt niet meer te hebben dan de mooie tracks op “Yearbook” om de fans van goede Americana met volle teugen te laten meegenieten.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Township Records

video