LONG WOODSON - ROBYVILLE

Vorig jaar mochten we via hun debuutalbum “Girl Upstairs” kennismaken met Matthew J. Long en Gunter Woodson, de twee tenoren van het duo aka ‘Long Woodson’ dat zijn thuishaven heeft in Austin, Texas. Die eerste cd was een conceptplaat over de avonturen en een vierkant draaiende driehoeksverhouding in het stormachtige liefdesleven van drie mislukkelingen uit de maatschappij.

Het folkrockduo legt zich toe op het schrijven van verhalen die veelal op akoestische gitaarmuziek worden verteld door leadzanger Matt Long. Ook voor hun tweede album “Robyville” hebben ze zich opnieuw ondergedompeld in de fictieve wereld van een Texaans stadje waar pseudoartiesten, losers, eenzaten en zwervers bij elkaar komen om de werkelijkheid van het dagelijkse leven in Amerika te ontvluchten.

Elk liedje vertelt het verhaal vanuit het perspectief van één van deze in ‘Robyville’ wonende mislukkelingen in het leven. Het zijn niet altijd opbeurende verhalen die hier worden aangeboden, ondanks de muzikale begeleiding met ‘an sich’ vrolijke instrumenten als gitaar, mandoline en mondharmonica en de vaststelling dat het lijkt alsof de liedjes rond een kampvuur worden gezongen. Deze op de jaren ’60 geïnspireerde folksongs beklijven af en toe vooral omwille van de pure ellende en uitzichtloosheid die ze uitstralen.

Er zijn de pittoreske karakterkoppen die worden beschreven in songs als “Jimi” over een drugsdealer, “Creole Man” over een eenzaat, “Nikki” over een ontrouwe vrouw, “Grace’s Place” over een naar vrijheid snakkende dagdromer en “Wichita” over een moeilijke man-vrouw-relatie. De hoofdrolspelers krijgen elk hun ‘moment de gloire’ in het betreffende liedje maar moeten nadien alweer snel de plaats ruimen voor het verhaal van een andere druiloor.

Er is ook ruimte gelaten voor wat humor op deze plaat, o.a. via het countrynummer “Horny As Me” maar meestal voel je toch meer een plaatsvervangende schaamte omwille van de kleine drama’s die de centrale figuren in deze songs allemaal overkomen.

Met “Robyville” bevestigen de heren van ‘Long Woodson’ hun reputatie als vertellers van fictieve verhalen die evenzogoed uit de realiteit van elke dag hadden kunnen stammen. Wij zijn alvast zeer nieuwsgierig naar met welk concept ze hun volgende plaat zullen aanpakken. Wordt vervolgd.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Robyville Records
Distr.: McGuclin Entertainment PR