BIRDS & BATTERIES - PANORAMA

“Selections From Nature vs. Nature” uit 2006 en “I’ll Never Sleep Again” uit 2007 waren de twee voorgaande full cd’s van de formatie ‘Birds & Batteries’ uit San Francisco. Vorig jaar werd nog een ep-tje uitgebracht met de titel “Up To No Good” waarin zanger en groepsleider Mike Sempert zijn voorliefde voor de experimentele dansmuziek van Brian Eno en David Bowie ten tijde van diens plaat “Scary Monsters” liet blijken.

Met het album “Panorama” is er weer een verdere evolutie naar een andere muziekstroming waar te nemen. Deze keer liet Mike Sempert zich inspireren door muzikale voorbeelden als Harry Nilsson, ELO en ‘Talking Head’ David Byrne om funky folkmuziek in een popkleedje te brengen.

‘Birds & Batteries’ bestaat naast zanger, songschrijver en producer Mike Sempert ook nog uit Christopher Walsh op leadgitaar, Jill Heinke op bas en drummer Brian Michelson. Het nieuwe album “Panorama’ bestaat uit 9 tracks die veel meer in de richting van commerciële popmuziek lijken te gaan dan het geval was op de vorige platen. Vooral de titeltrack lijkt voorbestemd om een stevige gooi naar de hitlijsten te doen.

Er zitten nog steeds klanken afkomstig van synthesizers in de songs en de zang van Mike Sempert klinkt soms wat monotoon en hoekig. “A Million People” drijft op een funky gitaarriff en “Raincheck” op een synthesizerbeat. “Strange Kind Of Mirror” lijkt wat op een catchy popmelodietje uit de koker van David Byrne en laat knap zangwerk horen. Het is dan ook ons favoriete nummer uit deze cd. De gitaarrocker “Another Inferno” en de sfeervolle pianoballad “The Machine & The Vampire” tonen heel andere facetten van wat ‘Birds & Batteries’ ook binnen de diversiteit van hun muziek aan hun fans willen presenteren.

Deze groep maakt bij het verschijnen van elke nieuwe cd een serieuze stap voorwaarts en deze gestage progressie moet hen vroeg of laat tot bij het bredere popminnende publiek weten te brengen. Daarna zullen er volle zalen volgen, vergezeld van een ruime platenverkoop, want dergelijke poppy nummers zijn zeker wel ‘hot’ in de actuele muziekmarkt.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Velvet Blue Music

video