BILLY PRICE & FRED CHAPELLIER - LIVE ON STAGE / NIGHT WORK TOUR (CD+ DVD)

Billy Price is in feite al aan het derde luik van zijn carrière bezig, hij maakte zijn naam als zanger bij niemand minder dan Roy Buchanan in de jaren zeventig, vooral de succesvolle "Livestock" cd tilde hij door zijn prachtig stemgeluid naar een (nog) hoger niveau. Daarna, in de jaren tachtig had hij zijn eigen soulband: the Keystone Rhythm Band, waarvan hun "They Found Me Guilty" nog steeds tot een van mijn favoriete soulplaten behoort, voornamelijk door de lange medley met nummers van O.V Wright (zijn grote voorbeeld) die er op voorkomt, waarin "Cry,Cry Cry" en "The Jury Of Love" de revue passeren.

Nu, sinds een aantal jaren vormt hij een team met gitarist Fred Chapellier en combineert hij opnieuw de blues van diens gitaarspel met zijn zwart klinkende soulstem....de cirkel is rond. Het feit dat er bij deze release ook een bijna twee uur durende dvd gevoegd is (met een vijftal extra tracks) laat ons een goed idee krijgen van wat de heren live te bieden hebben.

Ondanks het feit dat Billy Price qua rock 'n roll attitude en x-factor weinig voorstelt (zie clip), en eerder op een boekhouder lijkt, is een concert van hem een waar genot, want een strot als deze hebben er maar weinig. Pure soul is dit, waar zelfs een aantal zwarte zangers zelfs niet in de buurt mogen komen. Fred Chapellier, zowat de beste huidige Franse bluesgitarist, past perfect in het plaatje naast Billy. Champagne blues meets Pittsburgh soul!

Een aantal nummers waren te verwachten, zoals "A Nickel And A Nail" van Deadric Malone, een song die Price zowat elk concert brengt sinds zijn begin met Buchanan, plus wat andere klassiekers die zelden ontbreken: Al Green's "Love And Happiness" en "I'll Take Care Of You" van Brook Benton, met Fred Chapellier in grote doen. Dat hij een fan is van Roy Buchanan, en zo in contact kwam met Billy Price laat hij op dit nummer al duidelijk horen en zeker op het dvd gedeelte waar zijn instrumentale ode "Blues For Roy" de meester opnieuw in herinnering brengt op gepaste wijze. Als ik hierboven schreef: "zowat de beste Franse bluesgitarist" is dat duidelijk een understatement..hij is het gewoon! Als je open staat voor een portie erg soulvolle blues is deze cd met erg lange bonus dvd zeker de moeite, twee uur lang genieten zal je beloning zijn.

(RON)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Dixiefrog Records
Distr: Parsifal (B) Bertus (NL)

video