THE SCRIPT – SCIENCE & FAITH

‘The Script’ is een trio Ieren uit Dublin die eind 2008 vanuit het niets opdoken aan de top van de Britse hitlijsten met hun titelloze debuutalbum. De band ontstond uit de as van het in 1996 geformeerde groepje ‘MyTown’ waar in Daniel O’Donoghue en Mark Sheehan samenspeelden. Voor de nieuwe groep werd Glen Power aan dit duo toegevoegd en de eerste cd verscheen al gauw na de oprichting op de markt.

Enkele alternatieve pop- en rocksongs uit die plaat werden tophits, daarbij de bekendste nummers “We Cry”, “Break Even”, “The Man Who Can’t Be Moved” en “Talk You Down” die met de bijhorende video’s ook nog eens hoge toppen konden scheren in de MTV-muziekprogramma’s.

‘The Script’ kreeg een ‘World Music Award’ als best verkopende Ierse groep van 2008 en het album haalde moeiteloos meermaals platina. Het grote succes in Engeland dwong de jongens naar Londen te verhuizen om van daaruit intensief aan hun verdere muzikale loopbaan te gaan werken. Een tweede album van ‘The Script’ zou voor de bevestiging van hun muzikale kwaliteiten moeten zorgen. Ze hebben er hard aan gewerkt en het resultaat ligt vanaf nu in de winkel onder de titel “Science & Faith”.

Danny en Mark hebben de voornaamste hand in het schrijfwerk van de tien nieuwe tracks op dit album. De nummers liggen erg mooi en veilig in het verlengde van hun debuutplaat waardoor ‘The Script’ zonder problemen verder kan doorborduren op het succes van die plaat en ook nu weer enkele hits uit het album zullen getrokken kunnen worden. Het zullen ook nu weer de tieners zijn die ‘en masse’ voor deze 3 goed uitziende jongens zullen vallen en de nieuwe plaat massaal gaan kopen.

De eerste single die naar de top van de hitlijsten mag schieten is “For The First Time”. Opvallend gegeven is dat de mooi ogende Eve Hewson - de dochter van U2’s frontman Bono - een hoofdrol mag spelen in de video bij deze song. Zowel de single als deze nieuwe cd staan inmiddels op nummer 1 in de Ierse hitlijsten en de rest van Europa zal allicht gauw gaan volgen. Single nummer 2 ligt dan ook al klaar voor release eind november en zal “Nothing” heten.

Het grote succes van deze band is de enorme marketing er om heen en zeker ook de schitterende stem van leadzanger Danny O’Donoghue die met veel emotie en soul in de stembanden zijn teksten bij deze songs zingt. In cd-opener “You Won’t Feel A Thing” kan de aandachtige luisteraar zangwerk in de stijl van Bono herkennen naast gitaarwerk dat zwaar schatplichtig is aan U2’s topper ‘The Edge’. ‘The Script’ wil hiermee zeker hun Ierse helden en muzikale voorbeelden eren. Later doen ze dat nog eens helemaal over in de rustigere titeltrack “Science & Faith”.

Het album kabbelt nadien rustig verder op het geijkte patroon met gelijkaardige songs over relatieproblemen en stukgelopen liefdes. Elke song staat er wel op zich, maar achter elkaar gespeeld is het voor ons toch wat teveel van het goede. De vele bakvisjes ter wereld zullen alweer een vette kluif hebben aan deze zeemzoete liedjes, maar de eerlijkheid gebiedt ons om te zeggen dat we al gauw in het straatje van ‘meer van hetzelfde’ waren terecht gekomen en dat we de tweede beluistering van deze cd dan ook bewust hebben stopgezet na track 5.

Ongeacht onze mening zal dit toch weer een millionseller worden bij de initiële doelgroep van ‘The Script’. Wie zijn wij dan nog om hierover onze mening te komen ventileren in deze cd-recensie. U zult de omvang van hun monstersucces wel kunnen vaststellen na de uitverkochte concerten van dit trio in concertzaal ‘Paradiso’ Amsterdam op 1 februari 2011 en in de ‘AB’ in Brussel op 2 februari 2011.

(valsam)

Paradiso Amsterdam - 1 februari 2011
AB Brussel - 2 februari 2011.

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: RCA Records
Distr.: Sony Music