CORINNE WEST & KELLY JOE PHELPS - MAGNETCIC SKYLINE

Corinne West en voornamelijk Kelly Joe Phelps maken inmiddels al jaren platen van een bijzonder hoog niveau. Ondanks het feit dat beiden hun paden zich de jongste jaren menigmaal kruisten, moest dit uiteindelijk tot een samenwerking resulteren. "Magnetic Skyline" is het resultaat, een album met acht knappe songs, harmonieuze samenzang, en vooral een prachtig akoestisch geluid.

De inmiddels vijftig jarige gitarist en songschrijver Kelly Joe Phelps is in Washington geboren en opgegroeid met country en folkmuziek uit de platenkast van zijn vader. De muziek van Kelly Joe Phelps wordt vooral in het begin van zijn carrière omschreven als een mix van Delta blues en jazz. Toen hij echter begon te luisteren naar bluesmuziek van onder meer Robert Pete Williams en "Mississippi" Fred Mc Dowell besloot hij om zich hier op te gaan richten, waarbij hij een geheel eigen stijl ontwikkelde. Geïnspireerd door de geboorte van zijn dochter in 1990 begon hij zelf liedjes te schrijven en te zingen. Zijn alom geprezen debuutalbum "Lead Me On" komt in 1994 uit. Hierna volgen nog acht albums, die allen getuigen van een briljante mix van blues en jazz. Het had weinig gescheeld of Kelly Joe was verloren geweest voor deze muziek. Het uitbrengen van het vorig jaar verschenen geheel instrumentale album "Western Bell" en een verjaardagscd van zijn eersteling "Lead Me On" waren wellicht voorboden van een naderend afscheid van de muziekscène. Tot hij Corrine West tegenkwam, of andersom!

Corinne West vertrok op haar vijftiende met haar gitaar van huis om met een oude gele schoolbus samen met andere artiesten de Verenigde Staten te doorkruisen. Haar muziek is meer een mix van country, folk, Americana, roots en jazz. Men noemt het ook wel Westcoast akoestische soul muziek. Op deze nieuwe plaat weet Corinne wel duidelijk haar stempel te drukken, want naast "Horseback in my Dreams", komen alle overige tracks uit het repertoire van Corinne, maar samen voegt het nieuwe koppel daar iets extra's aan toe.

Het levert uiteindelijk een plaat op die moet worden gerekend tot één van de hoogtepunten in het oeuvre van beiden. De uitstekende songs van Corinne sluiten aan bij haar solowerk. Het zijn vooral ingetogen, fraai verzorgde en emotievolle songs die vrijwel niemand van vlees en bloed onberoerd zullen laten. In vocaal opzicht is het smullen geblazen, maar naast de krachtige stem van West en de hiermee prachtig contrasterende vocalen van Kelly Joe, horen we op "Magnetic Skyline" ook dat smaakvol akoestisch gitaarspel.

"Magnetic Skyline" is een plaat met invloeden uit pop, folk en Americana die gedurende de gehele speelduur van zo’n 35 minuten kwaliteit ademt. Een plaat waarop alles klopt, maar ook een plaat die je raakt door zijn puurheid en oprechtheid. Een plaat die de lat in het genre op duizelingwekkende hoogte legt en een must is voor een ieder die zich liefhebber van rootsmuziek noemt.

 

Artiest info
Corinne West  
 

Label: Tin Angel
Distr.: Sonic Rendezvous

video