EMMA HILL – CLUMSY SEDUCTION

Drie jaar geleden bracht de toen 19-jarige singer-songwriter Emma Hill uit Portland, Alaska haar debuutplaat “Just Me” op de markt. Ze kreeg erg lovende kritieken in de pers en mocht haar songs vaak ten gehore spelen op de nationale radiostations en met een lange reeks optredens promoten. Dat ze in haar jeugd heel goed had geluisterd naar de platencollectie van haar ouders met werk van Joni Mitchell, Bob Dylan en Neil Young lag toen al vingerdik op de songs die ze voor “Just Me” had ingeblikt.

Ze brengt in haar liedjes een mix van blues, alt.country, jazz, folk  en Americana. In 2008 verscheen dan een single “One Glass Too Many” waarvan nu blijkt dat dit toen al de voorbode was voor haar nieuwe plaat “Clumsy Seduction” die nu werd uitgebracht. Drie jaar na haar debuut klinkt Emma Hill nog steeds even jong en fris in haar liedjes, maar geeft ze toch ook blijk van enige groei en maturiteit in de kwaliteit van haar songteksten. Daarin heeft ze het over onbeantwoorde liefde, het verlangen, de dood en het verlies, de pijn in moeilijke relaties en de troost die soms bij het bereiken van de bodem van een fles wordt gevonden.

De nieuwe cd herbergt 15 songs die ook nu weer in diverse stijlen worden gepresenteerd. Pure akoestische en intimistisch gebrachte folkliedjes als “Your Fool”, “We Do Better In Bed”, titeltrack “Clumsy Seduction” en “Billy” vormen samen met countrynummers als “Lady Of The Sea”, “We Laughed All Night” en sfeervolle, melancholische popsongs als “Midnight Phone Call”, “Goodbye”, “I Am The Rock And You Are The Wind” en het jazzy “Doctor” een mooi geheel aan diversiteit in songs op dit album.

Het slotnummer “Highway 101” is een erg mooie countryballad waarop Bryan Daste op virtuoze wijze de pedal steel hanteert en Emma Hill haar vocale capaciteiten extra sterk in de verf komt zetten. Daarna volgen nog twee ‘hidden tracks’ met een akoestische ballad en een als grap bedoelde scheldpartij waarop een niet altijd juist gespeelde blokfluit te horen valt en de cd “Clumsy Seduction” is helemaal afgelopen.

We hebben ook gelezen dat Emma Hill al bijna klaar is met de opnamen van een derde cd die begin volgend jaar onder de titel “Meet Me At The Moon” op de markt zal verschijnen. Deze 22-jarige zangeres is er duidelijk helemaal klaar voor om in de voetsporen te treden van Kathleen Edwards en Caitlin Cary, twee van haar bekendste streekgenoten uit Alaska. Met een loepzuivere stem die je als toehoorder dwingt om aandachtig naar haar songteksten te luisteren en een meer dan behoorlijk songrepertoire kan het eigenlijk niet meer fout lopen voor Emma Hill. Wat ons betreft mag deze getalenteerde jongedame haar ding dan ook zo spoedig mogelijk eens bij ons in Europa komen doen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label:  Shut Eye Records

video