STEVEN DE BRUYN, TONY GYSELINCK & ROLAND VAN CAMPENHOUT

Het gezamenlijk ‘Fortune Cookie’ album van het driemanschap Steven, Tony en Roland ontwikkelt zich als een muzikaal avontuur waarin de drie rasmuzikanten nieuwe paden afspeuren in als het ware agrarische en industriële landschappen. Tegelijkertijd voegen zij vocalen en instrumenten samen verweven met soms spooky soundscapes. Steven De Bruyn en Roland van Campenhout zijn reeds lang, nog vóór ‘El Fish’, een bluesy span dat met veel animo in clubs en festivals opduikt. Met mondharmonica’s en gitaren maken zij dan elk optreden uniek. Tony Gyselinck is een jazzdrummer die zowel in een jazzorkest als aan de zijde van Jo Lemaire met zijn drumsticks opvalt, al is hij zich daar zelf niet van bewust. Want ook op dit album, bijv. op het instrumentale ‘Boots & Bitches’, fascineert zijn drumspel vanuit een zekere bezwering dewelke je net niet kan duiden.

 Met het eerste instrumentale ‘Allumeuse Bayan’ zet het trio direct de toon, genereus instemmend om je te laten meeliften op hun experimentele trip met onverwachte bochten, bizarre vergezichten en een skyline die soms dichterbij komt en dan weer terugwijkt. De beklemmende atmosfeer op ‘She Knows How’ met gruizige gitaren kan evenzo verglijden naar een rustiger song, wanneer Steve bijvoorbeeld met hoge stem ‘Tiny Tiny’ zingt, zich begeleidend met Resonator. Maar op het weirdo ‘Reinvent Yourself’ lijken de geesten wild om zich heen te slaan en op het geheimzinnige ‘King Kong In The Lunapark’ zingt Roland met een fluisterstem à la Tom Waits. De jazzy joggende song met een delicaat koorrefreintje lijkt zo van zijn ‘Never Enough’ weggeplukt.

 Dit album, geproducet door Steven en Roland, vibreert op ritmische en dissonante klankgolven gegenereerd en geactiveerd door de diverse instrumenten. Elektrische en akoestische gitaren en dito drums, chromatische, diatonische en basharmonica’s, cimbalen, keyboard, elektronica en een electronic tanpura maken er een chaotisch of harmonisch feestje van al naargelang de stemming van de uitvoerders of de knoppenvirtuozen. Soms volgen de muzikanten hun eigen instinct en flirten zij met de witte middenlijn op de weg. Dan weer nemen zij het verkeersbordje ‘mijd stress’ in acht en wordt er gewillig ingeschoven. Met uitzondering van de drie instrumentale nummers, nemen Steve en Roland afwisselend de zang op zich. Bij ‘Teeth Grinder’ zijn bas en drum inspirerend gezelschap.  

 Zoals de Brusselse François Schuiten in zijn beeldverhalen futuristische steden ontwerpt, zo creëert dit Belgisch drietal een eigen jazzy muzikaal universum, waarin drum, mondharmonica en gitaren musiceren als op drift geraakte Romare Bearden penselen. Het resultaat kan enigszins bizar overkomen, maar boeit van begin tot eind omwille van de muzikale inventiviteit die zich niet laat inperken door regeltjes of limieten. (Releasedate 08 Okt 2010)

 Marcie

AB Brussel vrijdag 8 oktober
CC De schakel Waregem zaterdag 9 oktober
De Roma Antwerpen vrijdag 22 oktober
Vooruit Gent vrijdag 29 oktober
CC Ter Dilft Bornem vrijdag 5 november
CC Blankenberghe zaterdag 13 november
CC Lanaken vrijdag 19 november
CC Lokeren zaterdag 20 november
CC Ter Vesten Beveren vrijdag 26 november
CC De lijsterbes Kraainem zaterdag 27 november
CC Mechelen vrijdag 3 december
CC Muze Heusden-Zolder vrijdag 10 december
De Mena Rotselaar woensdag 15 december
Rex Mol donderdag 16 december
CC Brasschaat vrijdag 17 december
De Herbakker Eeklo zaterdag 18 december

 

 

 

 

 

Artiest info
   
 

 

Label: Munich Records

video