CAITLIN ROSE – OWN SIDE NOW

We willen ze niet tellen, de artiesten die in Nashville, het Mekka van de countrymuziek, een gooi doen naar een doorbraak in hun carrière. Velen komen er van een kale reis terug, maar bij de drieëntwintigjarige, in Nashville geboren en getogen Caitlin Rose wordt het gegarandeerd een schot in de roos. De frisse wind die deze jonge dame door de country doet waaien is een zegen voor  het genre.

Als invloeden noemt ze onder andere Linda Ronstadt, Gram Parsons, Bob Dylan, The Replacements, Johnny Cash en  Joni Mitchel. Lovende, eervolle vergelijkingen, met zelfs een countryicoon als Patsy Cline,  zijn niet uit de lucht. Haar eerste muzikale stappen ondernam ze al op zestienjarige leeftijd en in het begin van het jaar verraste ze iedereen met haar schitterende mini EP “Dead Flowers”, waar ze dadelijk een heel eigen geluid neerzette binnen de country scene. Haar directe kijk op de dingen, ingelijst met een heldere, hoge stem die niet meer nodig heeft dan lichte percussie en een akoestische gitaar om je op het puntje van je stoel te krijgen, waren toen de succesvolle ingrediënten. Haar nieuwe full album “Own Side Now” doet daar nog een schepje bovenop met de begeleiding van een volledige band. Alles werd echter perfect subtiel gehouden met de juiste instrumentatie op de juiste plaats zodat we van een echte meerwaarde kunnen spreken van Caitlin’s schitterende songs.

Het is echter steeds de stem van Caitlin Rose die je diep treft. Ze begint al groots met de verhalende country blues “Learning To Ride”, een song in John Prine stijl over haar eerste gebroken hart en de hartverscheurende liefdesballade “Own Side”, waar ze Steve Nicks naar de kroon steekt, met prachtige harmonische zang, romantisch opgeluisterd met gevoelige accenten van piano, strijkers en pedal steel. De soulvolle trage wals “For The Rabbits” ruikt fris en poppy als ideale single en “Shangai Cigarettes” klinkt tegelijkertijd vrolijk, met handklapprecussie en uiterst spannend, met priemende gitaarsolo’s. Helemaal aangrijpend à la Laura Marling klinkt de folkie amoureuze ballade “Things Change” waar enkel al de intense zangpartijen je emotioneel over de top halen. De Stevie Nicks cover “That’s Alright” zit Caitlin gegoten als haar eigen jasje. De mooiste country ballade moet echter nog volgen met “Sinful Wishing Well”, waar ze hoog in haar stem en met akoestische gitaar om liefde smeekt en een hartverwarmende piano deze song met de juiste warmte en tederheid omhelst. Hier krijgt de beste Lucinda Williams concurrentie.

Wanneer de bluesy country rocker “Coming Up” na tien nummers een einde breit aan dit schitterende album en met blaffende honden, huilende mondharmonica en grommende gitaren een enthousiaste buffetpiano het onderspit probeert te doen delven, zijn we zeker dat we met “Own Side Now” een glanzende ster aan het country firmament in huis hebben. Caitlin Rose heeft met dit album haar entree niet gemist: de grote poort staat wagenwijd open.

Blowfish

04.Sep.2010 - Great Wide Open Festival - NL
17.Sep.2010 - De Spot with Deer Tick - NL
18.Sep.2010 - TAKE ROOT FESTIVAL - NL
20.Sep.2010 - Botanique with Deer Tick - Brussel

 

Artiest info
Website  
 

 

Label: Names Records
Distr: Roughtrade