THORBJORN RISAGER - TRACK RECORD

Met de regelmaat van een klok, zowat jaarlijks, heeft de Deense bluesbelofte Thorbjorn Risager weer wat nieuw werk voor ons in petto. Zijn vijfde ondertussen, en vermits wij het geluk hadden hem vanaf het prille begin te volgen, want Rootstime is ondertussen ook al ruim vijf geworden, hebben wij zijn evolutie mooi kunnen volgen. Evolutie is misschien niet het juiste woord, want vanaf het prille begin stond Thorbjorn voor kwaliteit. Zijn stijl is ondertussen ook niet zo erg veel veranderd. Een ijzersterke, ruig klinkende stem, de vergelijking met Cocker en Ray Charles die we op zijn debuut-cd maakten, is ondertussen al dikwijls gemaakt in de muziekpers, en zijn zwart klinkende Rhythm & Blues songs geven die stem een mooi platform.

Wat betreft zijn gitaarstijl kunnen we eerder van klassieke traditionele blues invloeden spreken en de blazers zijn voor zijn muziek bijna onmisbaar. Met de opener "Rock'n'Roll Ride" is de aandacht dadelijk vastgehouden, een prachtsong, en die stem..! Hier klinkt Risager een beetje als Roger Chapman ten tijde van Family. De oude Big Joe Williams klassieker "Baby, Please Don't Go" een veelgecoverde song krijgt hier zijn beste bewerking sinds Van Morrison in de jaren zestig met zijn groepThem deze song tot een monument omvormde. Vooral de blazers smukken het nummer op tot een sterk Rhythm & Blues nummer, en weer is er die ijzersterke stem.

Heel sober, maar indringend is "Let's Go Down", met een bijna bezwerende hypnotische beat, die herinnert aan de worksong op de katoenplantages in de jaren dertig en veertig. Stevig rockend daarentegen is "You Walked Right In", met blazers die zo uit de Memphis/Stax winkel lijken te komen. Song voor song kan deze "Track Record" ons bekoren, de swing van "7 Steps To Heaven" of de mooie ballades als "Stand Beside Me" en afsluiter "Bells Of Joy", alles is van zeer hoog niveau.

Thorbjorn Risager is nu eenmaal een Zanger, jawel, in zijn geval geschreven met een hoofdletter. Als gitarist is hij een man die weet wanneer hij wel moet soleren en wanneer het genoeg is, een gave die weinig gitaristen hebben. Die ingehouden kracht laat zijn gitaarspel schitteren wanneer het nodig is. Voeg daarbij een band die, vooral door de blazers, een solide R&B en soul backing geeft voor zijn meesterlijke stem, en je hebt een pracht van een plaat vol muzikale spanning van begin tot einde.

We hebben hem nu reeds enkele malen bezig mogen zien, net als velen onder jullie denk ik, en net als zijn optredens is deze cd weer een voltreffer. Tijdens een interview na zo'n optreden een paar jaar geleden vertelde hij ons dat in Scandinavië vooral Finland het bluesland was...Vanaf nu schuift Denemarken toch weer enkele plaatsjes naar voren als je 't ons vraagt. Maak alvast maar plaats voor een échte "Voice Of Europe".

(RON)

THORBJORN RISAGER LIVE
zo. 3 Okt. - Crossroads Café, Antwerp
ma. 4 Okt. - Spirit Of 66, Verviers
wo. 6 Okt.- Bluescafé, Apeldoorn

 

Artiest info
Website  
 

Interview

Label: Cope Records / DixieFrog Records

Distr.: Bertus (NL) Parsifal (B)

video