ROB TOGNONI - ROCK AND ROLL LIVE

De naam Rob Tognoni behoeft geen verdere introductie. Liefhebbers van blues(rock) zullen ongetwijfeld één of meerdere van zijn albums in hun kast hebben staan. "Stones And Colours" was zijn eerste album in 1995, daarna volgden met ongeveer een tussenperiode van twee jaar: "Headstrong", "Live At The Twilight", "Monkeygrinder", "Retro Shakin'", "Shakin’ The Devil’s Hand", "The Ironyard" tot de onafhankelijke uitgave van de "Capital Wah" in 2007, hetgeen gebeurde met een uitgebreide Europese tour, alsmede een allereerst optreden in Canada. Door het succes van deze CD werd deze door het Brusselse Blues Boulevard, een subdivisie van Music Avenue, opgepikt en kwam deze opnieuw in 2008 op de markt. Ook het album "The Ironyard" dat eerder uitkwam en geheel uitverkocht geraakte was reden genoeg voor dit label om dit album opnieuw wereldwijd uit te brengen. Zoals we ook bij dit label gewoon zijn, zit ook Tognoni's "2010 db" dat vorig jaar verscheen weer mooi verpakt in een digipack, en kregen we wederom songs voorgeschoteld alsof ze in de beste AC/DC en ZZ Top dagen zijn ontstaan.

"Rock and Roll Live" is album nummer tien en de doorgewinterde bluesadept kan ook dit 26 nummers tellende album, weliswaar verdeeld over twee schijfjes, zonder enig nadenken aanschaffen. Rob Tognoni  is een artiest die nog niet een grote bekendheid heeft. Het feit dat deze bluesgitarist in 1994 in Europa geïntroduceerd werd door niemand minder dan landgenoot Dave Hole, en dat je onze vriend met enige regelmaat kan terugvinden in onze Lage Landen, is hij echter bij een groepje echte blueskenners bekend. Deze groep blijkt echter groter te zijn dan verwacht, gezien de goed gevulde Spirit of 66 club in Verviers waar deze opnames gebeurden in de maand maart van dit jaar. Hier laat de Australiër live horen dat hij door de jaren een heerlijke balans heeft gevonden tussen klassieke blues, R&B en rock. Zijn krachtige bluesrock brengt hij met veel overgave en energie wat resulteert in een energieke show en steeds meer fans.

Gedurende zijn show geeft de geliefde bluesmuzikant een zeer gevarieerd overzicht  van songs uit zijn vorige studioalbums,  waarbij zijn gitaarspel steeds op de voorgrond staat. Verwacht bij hem geen loeiharde bluesrock à la Walter Trout. Bij Rob Tognoni gaat het er allemaal wat subtieler aan toe. Moeiteloos switcht hij van bluesrock naar een boogie shuffle als "Drink Jack Boogie" tot een ballad als "Product Of A Southern Land". CD1 opent meteen sterk met het ruige "Rock 'N' Roll Business Man" en de opener van zijn vorig album "2010 db", het nummer "This is Rock 'N' Roll" op CD2, geven meteen aan waar deze dubbelaar voor staat. In deze laatste song zingt hij : "Rock 'N' Roll is in my blood" en geloof me,  dit nummer live horen heeft zoveel meer zeggingschap dan de studio-opname, de vingervlugge gitaarsolo's die hij hier met een verbluffend gemak speelt zijn werkelijk het handelsmerk van deze bluesrocker.

Het veelvuldig gebruik van de wah-wah pedaal geven hem al jaren een eigen stijltje. Buiten zijn zelfgepende nummers zijn er uitstekende covers te horen: Vooreerst is er op CD1 de cover versie van Tony Joe White's klassieker "Roosevelt and Ira" en op CD2 treffen we als opener Hendrix's "Hey Joe" en Muddy Waters "Baby Please Don't Go" aan, deze meer dan dertien minuten track is zo'n prachtige interpretatie, maar zelden te horen. Maar vooral zijn eigen songs - songs waarin hij een eigen stempel weet te drukken - bezitten allen sterke arrangementen vol intensiteit en worden met veel bezieling gebracht. Bij een show van Tognoni draait alles om 'optreden voor mensen', om 'contact maken'. Tognoni’s lijfspreuk is dat elk optreden belangrijk en een mogelijkheid is om mensen plezier in het leven te geven.

Tijdens dit concert liet Rob zich bijstaan door een ritmesectie, bestaande uit bassist Frank Lennartz en drummer Mirko Kirch. Naar mijn mening is dit een trio dat het klappen van de zweep door en door kent en aldus geen enkele moeite heeft om bluesrock naar hogere regionen te tillen. Dat Rob een gitaarvirtuoos is daar bestaat niet de minste twijfel over, en gezien dit prima optreden in Verviers verdient hij eindelijk om nu ook eens bij het grote publiek door te breken. "Rock and Roll Live" is dan ook het bewijs dat Rob Tognoni meer is dan zomaar een bluesrocker. Met een tijdsduur van meer dan twee uur zit je dus goed voor heel wat luisterplezier.

"Rock And Roll Live" Tour Dates
17 okt. GOOREIND - Goor Blues
24 okt. DIEST - Borderline
18 nov. MOL - Cafe Gompelhof

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Music Avenue

video