JULIUS PITTMAN & THE REVIVAL DRIPS – BUCKET LIST

In Kilmarnock - een klein plaatsje in de Amerikaanse staat Virginia - groeide een zekere Julius R. Pittman op. Als kind luisterde hij ganse dagen naar de muziek van de vele grote sterren die hun albums uitbrachten op het legendarische ‘Stax’-platenlabel. Toen al wist kleine Julius dat als hij later groot zou zijn hij gelijkaardige liedjes met volle overgave zou willen zingen.

Dat hij daarvoor eigenlijk niet de juiste huidskleur had was voor hem geen reden om zijn willetje niet door te zetten. Hij ontwikkelde een zeer sterke soulstem en verzamelde vorig jaar een groep topmuzikanten om zich heen die hij ‘The Revival Drips’ noemde en waarmee hij zijn debuutalbum “Bucket List” in de studio ging opnemen.

De ijzersterke blazerssectie met John Stanley op tenor sax, Howard Smith op bariton sax en Dave Triplett op trompet geven bij elk van de songs op dit album blijk van een sterk stukje vakmanschap en meesterschap waarbij ze er in slagen om de ‘Stax’-sound nagenoeg perfect te evenaren.

Met Julius Pittman zelf op keyboards en aan de microfoon werkt deze formatie zich doorheen 9 songs waarvan er amper vier door Pittman zelf geschreven werden. Daarvan onthouden we vooral het soulvol swingende “Part Time Lover” en de tearjerker-ballad “Love Came Out Of Nowhere” waarin hij herinneringen weet op te wekken aan Otis Redding’s klassieker “I’ve Been Loving You Too Long”.

Zullen we de covers dan maar even vermelden, te beginnen met Al Green’s “Tired Of Being Alone”? Uit de tien jaar oude cd “Cardiac Party” van ‘Jack Mack And The Heart Attack’ covert Julius Pittman zelfs twee nummers met de door zanger Max Gronenthal geschreven songs “Don’t Need No Reason” en “Willing to Learn”.

Van ‘Bobby Taylor & the Vancouvers’ ontleent hij de schitterende soulballad “Does Your Mama Know About Me” waarmee zij in 1968 een hit konden scoren en dat later ook nog eens gecoverd werd door ‘The Supremes’. De door Julius Pittman zelf bespeelde Hammondorgel geeft een zeer mooi cachet aan dit prachtnummer. De laatste cover op deze plaat is het nummer “A Good Fool Is Hard To Find”, een swingende bluessong geschreven door Gloria Houston en door Albert Collins op diens album “Cold Snap” uit 1990 opgenomen.

“Bucket List” is een prima blanke ‘Stax’-soulplaat van een debuterende muzikant wat veel goeds belooft voor de toekomst. Deze man weet zijn klassiekers wonderwel te selecteren en vult zijn mooie coverversies aan met enkele uitstekende eigen nummers. Julius R. Pittman is dus iemand om vanaf nu nauwlettend in de gaten te houden.

(valsam)

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label:  Bucket List Records
Info: Mark Pucci Media

video