I LIKE IT BETTER HERE – MUSIC FROM HOME

We zijn nu toch al enkele jaartjes goed bezig bij Rootstime en hebben in die periode voor onze lezers al duizenden cd’s beluisterd en gerecenseerd. Heel wat van die cd’s werden ons in de voorbije jaren trouw toegestuurd door Peter Holmstedt, een hardwerkende Zweed die met zijn distributiebedrijfje ‘Hemifran’ heel wat creatieve stunts en acties bedenkt om zoveel mogelijk onafhankelijke muzikanten te vertegenwoordigen.

Die artiesten van over de hele wereld zien in Hemifran de ideale firma om hun artistieke werkjes in diverse muziekstijlen bij een groter publiek – vooral dan door Peter’s promotie in Europa – gekend te krijgen. Hij ontfermt zich trouwens evenzo over beginnende Scandinavische artiesten die zijn extra steuntje in de rug ook wel goed kunnen gebruiken.

Peter verzorgt daarenboven ook op zeer professionele wijze een website waar hij alle nieuwe cd-releases aankondigt, nieuwtjes over de artiesten en over de muziekwereld in het algemeen met zijn lezers deelt en ter verdere informatie ook enkele zogeheten ‘quotes’ over de door hem verdeelde cd’s op de site plaatst, geschreven door Europese recensenten, waaronder ook heel vaak die van Rootstime natuurlijk. Door de jaren heen zijn wij Peter alleszins als een goede vriend en een grote muziekkenner gaan beschouwen die met veel liefde voor het vak de artiesten selecteert waar hij zich wil voor inzetten.

Hemifran wilde nu nog een stapje verder gaan en heeft net een eerste cd uitgebracht met daarop uitzonderlijke tracks en liedjes van de via hen verdeelde artiesten. Het album heet “I Like It Better Here – Music From Home” en bestaat uit 17 tracks van enkele bekende, maar vooral ook minder bekende muzikanten. Vaak zijn dat singer-songwriters die hun platen in eigen beheer plegen uit te brengen en de promotie in Europa aan Peter Holmstedt hebben toevertrouwd. U zal ook kunnen vaststellen dat we cd’s van de meeste artiesten op dit album reeds besproken hebben voor Rootstime.

De eerste track op deze cd is een live opname van Joel Rafael met de vocale steun van David Crosby & Graham Nash die het nummer “This Is My Country” zingen, een snoeiharde aanklacht tegen alles wat er in het politiek corrupte thuisland Amerika fout gaat. Het centrale thema van alle voor deze plaat geselecteerde liedjes is trouwens ‘Home’, een woord dat ook in heel wat van de songtitels zit vervat.

Zo krijgen we “Making Myself At Home” van Jack Tempchin, “Feels Like Coming home” van Vince Melamed, “Home Nights “ van Sugarcane Jane, “Goin’ Home” van Steve Noonan, “The Places The Devil Calls Home” van Keith Miles, “Follow Me Home” van “Steve Postell, “Home Sweet Home” van Mikael Persson en een live versie van “Home Again” door John Batdorf & Mark Rodney.

De grootste naam op deze compilatieplaat is die van Jackson Browne, die het officiële gedeelte komt afsluiten met een rond Kerstmis 2004 opgenomen live versie van zijn song “The Rebel Jesus”, misschien wel een nummer dat over Peter Holmstedt zelf zou kunnen gaan want hij is ook een gulle mecenas voor vele artiesten en zijn onverzettelijke doorzettingsvermogen en inzet zijn ook kenmerken van een rebel.

De extra ‘hidden track’ aan het einde van dit album is trouwens een aangename verrassing want de song “Home Town” is een exclusieve opname door de Amerikaanse singer-songwriter Greg Copeland en gitaar- en pedal steelvirtuoos Greg Leisz, de producer van Copeland’s vorig jaar uitgebrachte album “Diana And James”. Greg Copeland staat trouwens ook op de officiële tracklist van deze cd met het nummer “27 Red House Rd”.

Tot slot willen we toch nog even een welgemeend proficiat sturen aan het adres van Peter Holmstedt met de mededeling dat we hopen dat het niet bij deze eerste verrassend mooie release zal blijven.

(valsam)

“Congratulations to ‘Hemifran’ for this excellent first compilation of songs from the many great artists they may represent in Europe. Like ‘The Rebel Jesus’ in Jackson Browne’s song,  Peter Holmstedt may be regarded as a ‘mecenas’ to his artists with an unlimited persistence and dedication. Keep the good work going and good luck.”

– www.rootstime.be

 TRACKLIST


01. JOEL RAFAEL – THIS IS MY COUNTRY (LIVE)
02. JACK TEMPCHIN – MAKING MYSELF AT HOME
03. CITIZEN K – A PLACE TO CALL YOUR OWN
04. AMY RAASCH – WHEN THE CAVE GOES DARK
05. JEFF LARSON – THIS MORNING IN AMSTERDAM
06. VINCE MELAMED – FEELS LIKE COMING HOME
07. SUGARCANE JANE – HOME NIGHTS
08. FRANCESCO LUCARELLI – MR. SUNSHINE (ALT MIX)
09. GREG COPELAND – 27 RED HOUSE RD
10. STEVE NOONAN – GOIN’ HOME
11. KEITH MILES – THE PLACES THE DEVIL CALLS HOME
12. BOB CHEEVERS – IF THIS OLD HOUSE COULD TALK
13. STEVE POSTELL – FOLLOW ME HOME
14. ROBBIN THOMPSON – I’M ALL IN
15. MIKAEL PERSSON – HOME SWEET HOME
16. BATDORF & RODNEY – HOME AGAIN (LIVE ON AIR)
17. JACKSON BROWNE – THE REBEL JESUS (LIVE)

Peter Holmstedt was zo vriendelijk om ons enkele albums ter beschikking te stellen, en met een beetje geluk kan je een exemplaar winnen. We hebben hier vijf exemplaren liggen van “I Like It Better Here – Music From Home”. Wil je kans maken om deze cd te winnen? Stuur dan voor 30 september een mailtje met het antwoord op deze vraag: Op dit album staan 17 tracks, ééntje ervan heeft als titel "The Rebel Jezus", door wie wordt deze song gezongen? Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen.

 

 

 

 

 

 

Artiest info
Website