JAMES HYLAND AND THE JOINT CHIEFS – CELESTIAL NAVIGATION

Americana met een stevige countryinslag is wat Austin, Texas singer-songwriter James Hyland en zijn groep ‘The Joint Chiefs’ ons te bieden hebben op hun recentste release “Celestial Navigation”. De pedal steel van de legendarische Kim Deschamps en de viool van John McCain spelen dan ook een belangrijke rol in de meeste liedjes op deze mooie debuutplaat.

Tien liedjes waarvan er negen door James Hyland zelf werden geschreven en Jon Beckham van de ‘Beckham Bros’ uit Austin tekende voor het schitterende nummer “Snowy River”. De overige eigen composities vertonen invloeden van Steve Earle, J.J. Cale en Bob Dylan wiens nasale stem ook kenmerkend is voor de zangpartijen van James Hyland.

Hyland was in de voorbije jaren actief als leadzanger en songschrijver van de formatie ‘South Austin Jug Band’ maar koos nu dus resoluut voor een carrière als soloartiest. Enkele leden uit de oude groep spelen ook hier mee als ‘Joint Chiefs’ en begeleiden James Hyland bij het zingen van zijn dromerige liedjes vol melancholie en melodie.

De romantiek vloeit rijkelijk in liedjes als “Lancelot & The Lady Of Shalott”, “Girls From Lake Pontchartrain” en “Paint A Girl” en het hartzeer bereikt zijn top in het nummer “More Than I Let On”. Een oprechte liefdesverklaring vormt het onderwerp van de song “Come To Me” en het vele rondreizen van een muzikant wordt verwoord in het nummer “21 Days, 21 Towns”. “American Son” op het einde van dit album vertelt over de ervaringen van een Amerikaanse soldaat in de oorlog in Irak.

De financiering van deze plaat werd gedaan door vrijwillige bijdragen van fans uit Amerika en Europa en van familieleden wat toch wijst op een groot vertrouwen van deze mensen in de singer-songwriterkwaliteiten van James Hyland. Als dank biedt hij deze plaat aan als download op zijn website en vraagt hij dat de muziekliefhebber er een zelf bepaalde prijs voor betaalt. Het album is ook van een hoge kwaliteit, hoewel wij graag ietwat meer variatie in de veelal lo-fi gebrachte songs hadden willen horen. Hij moet dan maar op een volgende plaat bewijzen dat hij dat ook nog in zijn mars heeft.

(valsam)

 

 

Artiest info
   
 

CD Baby

Label:  Ananaki Records
Info : McGuckin Entertainment PR

video