FUTUREBIRDS – HAMPTON’S LULLABY

‘Futurebirds’ is een zevenkoppige formatie uit Athens in de Amerikaanse staat Georgia. De pas van school afgestudeerde bandleden zijn fans van de melancholische alt.country en folkmuziek die groepen als ’Uncle Tupelo’, ‘Band Of Horses’ en ‘My Morning Jacket’ ook plegen te brengen.

Dat is meteen al overduidelijk in de zeer herkenbare sound bij de song “Johnny Utah” waarmee hun debuutalbum “Hampton’s Lullaby” begint. Pedal steelklanken worden hier op harmonieuze wijze samengebracht met het geluid van piano, mandoline, banjo en akoestische gitaren. De samenzang is een ander typerend kenmerk in hun sound met het nummer “There Is No Place For This To Go” als perfecte illustratie voor deze bewering.

Ook de akoestisch beginnende pianoballad “APO” wordt in close harmony ingezongen tot op het moment dat de psychedelisch klinkende gitaren en daarna een losgeslagen banjo en pedal steel invallen en de ‘Futurebirds’ in deze song het dichtst aansluiten bij de sound van ‘Band Of Horses’.

De heel mooi gebrachte alt.countryballad “Sam Jones” haalt daarna het tempo sterk naar beneden en laat tegelijkertijd ook horen dat er zeer sterke zangcapaciteiten binnen deze groep aanwezig zijn. Ook “Battle For Rome” en “Yur Not Ded” gaan lustig en rustig op deze ingeslagen weg voort. Maar daarna horen we met “Happy Animals” een wat rommelig nummer dat naar onze smaak te chaotisch klinkt in vergelijking met de andere tracks op “Hampton’s Lullaby”.

Dit wordt echter naar het einde van de plaat toe helemaal goed gemaakt door de heerlijke nummers “Aquarium Floor”, “Man With No Knees” en slotsong “Ski Chalet” waarin de zweverige ‘reverb vocals’ nadrukkelijk om een verwijzing naar ‘My Morning Jacket’-leadzanger Jim James vragen. Ook ‘hidden track’ “Hampthan’s Lullaby” lijkt live vanuit een sterk echoënde kelder rond een kampvuur gezongen.

Onze eindconclusie over dit debuutalbum is dan ook over de gehele lijn zeer positief. Deze cd staat dan ook al bijgeschreven op mijn nog zeer onvolledige eindejaarslijstje van favoriete platen uit 2010. Deze ‘Futurebirds’ hebben een zeer beloftevolle toekomst voor zich liggen waarbij de band snel vanuit de intieme anonimiteit zal uitgroeien tot veelgevraagde podiumact in concertzalen en op festivalpodia.

(valsam)

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Autumn Tone Records

video