BELSHAZZAR’S FEAST – FIND THE LADY

Paul Sartin en Paul Hutchinson vormen samen het Britse folkduo ‘Belshazzar’s Feast’ waarmee ze ettelijke prijzen met betrekking tot folkmuziek in de wacht konden slepen. De groepsnaam werd ontleend aan een oratorium uit 1931 van de Britse componist Sir William Turner Walton.

Sartin (zang, viool en oboe) is naast dit werk ook nog actief als lid van de folkgroepen ‘Bellowhead’ en ‘Faustus’ en doceert aan de befaamde ‘St. Edward’s School’ in Oxford, terwijl Hutchinson (accordeon) in twee andere folkgroepen ‘Hoover The Dog’ en ‘Okavango’ het beste van zichzelf geeft.

Met hun recente release “Find the Lady” leveren de beide heren van het in 1995 opgerichte duo ‘Belshazzar’s Feast” in twaalf nummers een boeiende blik op de hedendaagse folkmuziek die met veel respect voor de traditionele folk gebracht wordt. Bij hun vele live optredens voegen ze aan die folkmuziek ook vleugjes klassieke muziek en jazzmuziek toe en kruiden ze het geheel met de nodige portie gezonde Britse humor.

Na hun vorige albums “Food Of Love” uit 2008 en “Frost Bites” (een album met vooral kerstliedjes) uit 2009 grijpen ze op “Find The Lady” nog meer terug naar de hoofse folknummers die met eenvoudige en lo-fi instrumentatie gebracht worden. Het humoristische aspect valt vooral te horen in de nummers ‘Primus Hornpipe” en “Home Lad, Home”. De vlotste nummers zijn “Wild Rover”, “Queen Of Hearts / Well Done Jack” dat ook over de nodige kwinkslagen beschikt en “Queen Of The May”.

Het instrumentale “Thresherman”, “Bloomsbury Market / Bloombury Hypermarket” en “Circle Of Biscuits” zijn daarenboven uitstekende melodieën voor de soundtrack van één of andere historische film. De verdiende nominatie voor de ‘BBC Folk Award 2010’ is de meest recente blijk van erkenning voor dit goedlachse duo dat zich graag profileert als de nieuwe kruisridders voor de folkmuziek.

Wij willen bij deze recensie echter opnieuw waarschuwen dat u echt wel een beetje thuis moet zijn in deze zeer Brits geïnspireerde traditionele folkmuziek om de prestatie van dit duo ten volle te kunnen appreciëren. Voor de meeste niet-Britten is dergelijke muziek niet zo gemakkelijk te verteren. Maar als u wel van dit genre houdt moet u vooral niet twijfelen en het album “Find The Lady” gauw eens van wat naderbij gaan beluisteren.

(valsam)

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Unearthed / One Little India Records

Distr. : Bertus