THE APPLES IN STEREO – TRAVELLERS IN SPACE AND TIME

Eerst even een torenhoog cliché: fruit is gezond voor iedereen. Met de in 1993 in het Amerikaanse Denver opgerichte formatie ‘The Apples In Stereo’ krijgt u meteen een dubbele portie. De drijvende kracht achter deze zeskoppige groep is nog steeds leadzanger, gitarist en componist Robert Schneider.

Drie jaar geleden presenteerde ik u op deze pagina’s hun zesde studioplaat: “New Magnetic Wonder”. Toen al wees ik op de invloeden die deze formatie leek te ondergaan van groepen als ‘The Beach Boys’, ‘The Beatles’ en ‘Electric Light Orchestra’. In die tijd zorgde Hilarie Sidney op drums nog voor de vrouwelijke aanwezigheid in ‘The Apples In Stereo’ maar op hun nieuwste album “Travellers In Space And Time’ werd deze dame naast twee andere leden ingewisseld voor drie nieuwe mannelijke exemplaren.

Voor het overige verandert er echter helemaal niets aan hun sound. Nog steeds primeert de elektronische popmuziek en dat blijkt jammer genoeg niet altijd de juiste keuze te zijn. Te vaak klinken de tot 3 minuten herleide popsongs experimenteel en gekunsteld en zijn ze rond een heel simpele riff of ‘hooks’ opgebouwd die steeds opnieuw herhaald wordt. Dat hun sound nauwelijks geëvolueerd is kan u zelf constateren als u dit album afspeelt na “#1 Hits Explosion”, hun ‘best of’ –plaat uit 2009.

Hebben we ook iets positiefs te vertellen over “Travellers In Space And Time”? Toch wel, want ook op dit album staan enkele potentiële tracks voor de actuele hitparades. Zo zien we “Dream About The Future”, “Dance Floor”, “No One In The World”, het teenybopnummer “No Vacation”, de repetitieve deuntjes “Floating In Space” en “Wings Away” en vooral het Beatlesque “It’s All Right” succesvol op single verschijnen.

Dat het hele album een grote portie van een eightiessausje over zich heen heeft gekregen zal misschien zelfs enkelen onder onze lezers verheugen. Dat er een gemiste kans is ontstaan omdat er niet echt vernieuwende muziek wordt gemaakt primeert echter bij het neerschrijven van onze appreciatie. Als ze op deze wijze blijven doorgaan zal ‘The Apples In Stereo’ uiteindelijk een vaste plaats toegewezen krijgen in de vakjes ‘eeuwige beloftes’ en ‘cultgroepen’. 

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Yep Roc Records
Distr. : Munich Records

video