CYNDI LAUPER - MEMPHIS BLUES

Wie zou er in godsnaam verwacht hebben dat ik als blues & rootsrecensent nog ooit een cd van Cyndi Lauper zou bespreken. Ik zeker niet. Deze queen of pop die wereldwiijd reeds meer dan 30 millioen platen en cd's heeft verkocht tijdens haar carrière komt nu na een langere periode van stilte terug in 't voetlicht met eencd vol bekende bluescovers en met medewerkng van een hele rits grote namen, wat zeg je van B.B King, Charlie Musselwhite, Allan Toussaint, Ann Peebles en Johnny Lang, waarvan bijna allen ook voor duetten zorgen.

Memphis Blues is de plaat die ik al lang wou maken, zegt Cyndi Laper. Mijn lievelingssongs in het genre kunnen zingen met al deze topmuzikanten is een echte droom die uitkomt. Opgenomen in de Electraphonic Studios in Memphis onder supervisie van producer Scott Bomar em William Wittmann aan de mixtafel, levert ze een cd af met twaalf overbekende bluescovers. Tussen de studiomuzikanten onder meer de vaste muzikanten van de befaamde Hi studios, die al Green en Ann Peebles meestal begeleiden Cyndi Lauper heeft duidelijk weer een creatieve periode in haar leven, want naast deze cd staat er ook een autobiografie in de steigers, die binnenkort zal verschijnen.

De vraag is natuurlijk: "Can Lauper sing the blues?" en daar kunnen we wel volmondig ja op antwoorden. Dit is niet zomaar een zoveelste cdtje met slappe afkooksels van bluestraditionals, neen Lauper brengt ze met veel bezieling en emotie, dingen die essentieel zijn om dit genre zonder teveel gezichtsverlies aan te pakken. Natuurlijk helpt 't veel als je de créme van het genre achter je verzamelen kan. Zo is 't pianowerk van Allen Toussaint in Lowell Fulsom's "Shattered Dreams" alleen al voldoende om deze cd naar een hoger niveau te tillen. Maar ook het vocale kunnen van Cyndi op bluesgebied doet je regelmatig de wenkbrauwen fronsen. Luister maar naar Memphis Slim's "Mother Earth" dat ze voortreffelijk brengt. Of "Down So Low" een nummer bekendgemaakt door top bluesvocaliste Tracy Nelson en haar groep"Mother Earth" die zijn naam nog ontleende aan eerder genoemde song.

Natuurlijk is dit voor iedere rechtgeaarde bluesfan een cd vol overbekende covers, van "Rollin & Tumblin" tot "Crossroads", maar nogmaals, mede door de klassemuzikanten die erop meedoen stoort dit helemaal niet. "La Lauper" weet immers elke songs vol overtuiging te brengen. Bovendien krijgen wij als Europeanen de song "Wise Women Don't Have The Blues" er extra bovenop. Misschien niet direct waar de fans van hits als "Girls Just Wanna Have Fun" zaten op te wachten, maar onze vaste lezers kunnen er in ieder geval zeker van snoepen.

(RON)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Naïve Records
Distr.: Pias

video