ETHAN LIPTON + HIS ORCHESTRA - HONKER

 ‘Ethan Lipton + His Orchestra’ bestaat uit vier leden: Eben Levy, Ian M. Riggs, Vito Dieterle en singer-songwriter Ethan Lipton zelf natuurlijk. Na de release van 2 live opgenomen platen volgde in 2007 “Mr. Softy”, de eerste volwaardige studioplaat voor dit uit Brooklyn, New York afkomstige kwartet. De opvolger van dat album verschijnt dezer dagen in de winkel en kreeg als titel “Honker” toebedeeld.

Deze uit 20 songs bestaande cd begint en eindigt met een liedje dat “Bicycle” heet. Voor de eerste versie van die song kwam de inspiratie toen Ethan Lipton op zijn fiets naar het werk reed in Brookyn en de tekst van de tweede versie is geïnspireerd op zijn overpeinzingen tijdens de terugweg naar huis diezelfde avond.

Het zal daarmee al wel duidelijk zijn dat je niet alles wat op “Honker” staat even ernstig dient te nemen en dat de tegendraadse humor soms tot het hilarische toe in de songs gehoord kan worden. Misschien is dat ook de belangrijkste reden waarom Ethan Lipton in de pers vaak vergeleken wordt met de zwarte humorspuwer Tom Waits en de grappige woordkunstenaar Randy Newman.

De tegenwoordig snel beroemd wordende Brooklyner Matt Berninger, zanger van de formatie ‘The National’, werd bereid gevonden om een korte bijdrage af te leveren voor dit album via een zangpartij op het nummer “When You Die”, waar ook zangeres Cynthia Hopkins van de formatie ‘Gloria DeLuxe’ en een heel schoolkoor op meezingen.

Die song is een gezongen meditatie over de voor- en nadelen van het sterven en zit natuurlijk in ons lijstje favoriete tracks uit “Honker”, naast “I’m Sorry” (een ode aan tv-seriester Tony Soprano), de ballad “Showing My Love”, het jazzy liefdesliedje “Wonderful” en de grappige, a capella gezongen “Hippie Song”.

Niet alle nummers op deze cd zijn echter even grappig of goed wat ons doet besluiten dat het reduceren van het aantal liedjes op deze plaat de totale kwaliteit misschien wel ten goede ware gekomen. Toch blijft het geheel een leuke bedoening.

(valsam)

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label : Muckraker Records

Distr.: Tijuana Gift Shop

video