DANGERMUFFIN – MOONSCAPES

We hebben zonet een nieuwe sterk zingende Lotti ontdekt. Neen hoor, onze nationale trots (sic) Helmut wordt niet opnieuw vader of heeft geen bastaardbroer of zo. Het gaat hier namelijk over Dan Lotti, een Amerikaanse zanger-gitarist die deel uitmaakt van de driemansfolkrockformatie ‘Dangermuffin’ uit Folly Beach, South Carolina die ons hun nieuwste plaat “Moonscapes” hebben toegestuurd.

Samen met Mike Sivilli (zang, gitaar) en Steven Sandifer (drums, percussie) vormt Dan Lotti dit trio al sinds hun oprichting in 2005. Vorig platenwerk dat ‘Dangermuffin’ op de markt bracht bestond uit de met veel lof overladen albums “Beermuda” uit 2007 en “Emancee” uit 2008.

Toen ik de eerste noten van het titelnummer “Moonscapes” hoorde was mijn eerste gedachte: Band Of Horses. Niet enkel omwille van de sterk op ‘Band Of Horses”-zanger Ben Bridwell gelijkende tenorstem van Dan Lotti maar ook omwille van de erg op hun muziek gelijkende sound waarin veel gebruik wordt gemaakt van banjo, mandoline en ukelele.

‘Dangermuffin’ zou wel eens van de actuele folkrevival gebruik kunnen maken om ook internationaal door te breken want van de twaalf tracks op dit album is geen enkele song kandidaat om door de skip-toets van de cd-speler weggewerkt te worden. Er zit een leuke verscheidenheid in de songstijlen en in het ritme van de nummers en de rustgevende zang van Dan Lotti is een regelrechte verademing.

Stuk voor stuk sterke composities ook met mooie songteksten. De helemaal op het einde van deze cd in duet met zangeres Shannon Whitworth gebrachte folkballad “Coffin Island” behoort tot het allerbeste wat wij al gehoord hebben in 2010. Dan Lotti won allicht geheel terecht de ‘Songwriters Hall Of Fame Award’ als beste nieuwkomer in 2005.

Dat u deze cd als verplichte kost zal moeten opvoeren is waarschijnlijk al wel duidelijk maar als u nog meer overtuigd moet worden, raden we u stellig aan om eerst nog eens naar deze songs uit “Moonscapes” te luisteren: “Mystery Repeating” met duellerende gitaar- en banjoklanken en knap zangwerk, de op een zacht reggaedeuntje voortkabbelende songs “Big Suit” en “Fuego”, het op bluegrass geënte “Walk Into The Wind” en “Lawman”, de aan Dire Straits herinnerende en upbeat gebrachte rootsrocker “Seafoam Tumbles” (onze nummer 1-song) en de hiermee sterk contrasterende akoestische ballad “Ancient Wind”.

“Moonscapes” is een aaneenschakeling van bewijzen dat deze drie heren van ‘Dangermuffin’ over een breed gamma van kwaliteiten en gaven beschikken die ze op indrukwekkende wijze in hun van positivisme overlopende songs hebben verwerkt. Dit album hoort zeker thuis op ons lijstje van nieuwe ontdekkingen van dit jaar. Het is een sublieme plaat van een band die zo snel mogelijk ook eens naar Europa moet afzakken want deze muziek mag in onze contreien op een grote aanhang rekenen.

(valsam)

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

 

video