ARTHUR NASSON – ECHO GARDEN

 It’s a family affair” zingt de funk-, soul- en rockformatie ‘Sly And the Family Stone’ in hun populairste hit “Family Affair” uit 1971. Die definitie zou zeker van toepassing zijn op het album “Echo Garden” van de uit Arlington, Massachusetts afkomstige multi-instrumentalist Arthur Nasson want op het hoesje geeft hij te kennen dat hijzelf alle instrumenten inspeelde en dat zijn oudste zoon Graham (12 jaar) de drumsticks hanteert op een vijftal tracks en diens jongere broer Colin (9 jaar) op twee tracks gitaar mag komen meespelen.

“Echo Garden” is wat men een muzikale suite in 3 delen zou kunnen noemen met in totaal 18 meestal korte nummers tussen 1 en 2 minuten met uitzondering van de titeltrack die pas na 5 en halve minuut afklokt.

Dit zesde album van Arthur Nasson volgt op de vorig jaar uitgebrachte platen “False Prophets” (met retrorockmuziek) en “Life After Telescopes” (met experimentele noisemuziek) en laat ons hernieuwd kennismaken met deze geschoolde pianist en al zijn muzikale vaardigheden. De nummers zijn soms niet meer dan geïmproviseerde jamsessies (met zichzelf dus in het geval van Arthur Nasson), honky-tonk of ragtime pianostukjes die ofwel geheel instrumentaal zijn of anders met wat flarden ijle zang worden omkleed.

In totaal horen we zeven tracks die je als echte liedjes mag beschouwen en daarin horen we hoe deze artiest moeiteloos diverse stijlen aankan: “Bounce” is een stevige pianorocker, “The Other Side” is een reggaedeuntje, “Unglued” vertoont Beatlesque geluiden, “You Wouldn’t Understand” klinkt als retro doo wop, “Drag” is een scheurende gitaarrocksong, “Meant To Be” lijkt op iets van wijlen John Lennon en titeltrack “Echo Garden” is een uitstekende popballad, tevens ons favoriete nummer uit deze cd.

De productie van “Echo Garden” is vrij sober gehouden en waarom de tracks in drie verschillende delen werden ondergebracht is mij tot op heden niet echt duidelijk geworden. Enkele keren wordt zelfs overgegaan tot moderne elektronica-instrumenten om filmische geluiden te creëren. Daarmee komen we dan waarschijnlijk tot een preciezere definitie van de muziek die Arthur Nasson op deze cd laat horen: sfeervolle filmmuziek, soundtracks, experimentele soundscapes en muzikale mijmeringen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label:  Philistine Records
Distr.: Tijuana Gift Shop