EXPLONE – DREAMERS / LOVERS

Het valt ons toch echt wel op hoe vaak we nieuwe bands leren kennen die afkomstig zijn uit Seattle, Washington. Daar is blijkbaar een drukke muziekscene aan het werk die in de voorbije maanden en jaren een serie knappe groepen als vruchten heeft afgeleverd.

Met de in 2005 opgerichte viermansformatie ‘Explone’ krijgen we op deze wijze alweer een nieuwe stergroep aangeboden. Deze band bestaande uit zanger, gitarist en songwriter Patrick R. Porter, leadgitarist Kyle Stevens, bassist Scott Andrew en drummer Josh Williams lanceert met hun album “Dreamers / Lovers” een melodieuze doch stevige rockplaat met elf tracks die herinneringen oproepen aan de poprock van ‘Cheap Trick’ of ‘Hüsker Dü” uit de eighties.

Het nieuwe album is de opvolger van hun debuutplaat “Crooks” uit 2005 en laat zeker niet continu doordrammende gitaarrock horen, want Patrick Porter schrijft ook leuke popballads wat we kunnen horen in songs als “Best Friend”, “I Can’t Wait” en “Waiting World” naast melodierijke deuntjes als “St. Yesterday”, “Torn In Three” en “This Race Already Run”.

De elektrische gitaarklanken spelen wel telkens een belangrijke rol in de nummers en duiden er op dat ‘Explone’ wel degelijk een echte rockgroep is en niet enkel het resultaat van de singer-songwriter componeertalenten van Patrick Porter. De powervolle pop die ze brengen in songs als “Half By Morning” en “It’s Complicated” zijn daar de luide getuigen van.

De groep is er ook terecht fier op dat ze in de studio konden rekenen op de professionele bijstand van iemand als Ken Stringfellow (The Posies, The Minus 5, R.E.M. en Big Star) die zo een hart onder de riem wil steken van dit talentrijke kwartet. “Dreamers / Lovers” is wel degelijk een goede plaat, mede door de afwisseling in songstijlen en ritmes, steeds met het behoud van een leuke melodie, zinvolle teksten en een meer dan behoorlijke zangprestatie.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info : Rob Forbes

video