CLAUDETTE KING - WE'RE ONTO SOMETHING

Claudette King, duidelijk een dochter van haar beroemde papa heeft niet alleen diens muzikale talenten geërfd, maar ook zijn groot hart. Al jaren helpt ze iedereen als backingvocals, maar kreeg voornamelijk erkenning in de vele clubs in San Francisco waar ze zelf vele concerten gaf.  Het bluesuniversum mag trots zijn op Claudette, dat ze nu pas met haar debuut cd te voorschijn komt,  een debuut dat we hier bij Rootstime zeer lovend ontvangen. En dit helemaal in combinatie met de vermaarde Steve Savage (Robert Cray, Elvin Bishop) die zorgde voor de perfecte mixing en Bobby Murray die zich in vier tracks voor de gelegenheid  niet alleen opwerpt als producer, maar ook als gitarist. In deze songs treffen we ook de zonen van Etta James aan, nl. drummer Donto James en bassist Sametto James.

De jongste dochter van bluesheld B.B. King laat dan met deze plaat duidelijk horen dat de appel niet ver van de boom valt. Bij het Blues Express label verscheen dit debuut, in een passende productie van Dennis Walker en Alan Mirikitani, Walker die we kennen voor zijn werk bij Robert Cray en B.B. King, en samen schreven ze de andere zeven volgende tracks. Alhoewel King graag origineel materiaal brengt, schrijft ze zelf haast niets, maar ook in deze tracks heeft Claudette wederom  een uitstekende musicerende band rond haar waarin Alan Mirikitani het gitaarwerk voor zijn rekening neemt. Gezamenlijk kruisen zij op deze nieuwe plaat de blues met soul, r&b, pop, zelfs een beetje jazz en leggen elf nummers lang een vaste fundering voor King's indrukwekkende stem.

Zij zingt de blues in shouters-traditie, daarbij rekt ze muzikaal de grenzen van het genre door haar blues met de juist vermelde invloeden te mengen. King is met haar imponerende, soulvolle zang ook voor rootsy popliefhebbers interessant, ook omdat toon en volume kracht uitstralen. Haar thematiek blijft bluesy, maar ze kiest daarbij voor een zelfbewuste invalshoek: soms is ze humoristisch, terwijl ze ook duidelijke wraakgevoelens onder woorden brengt. Op die manier geeft ze op smachtende wijze een heel eigen, licht onheilspellende invulling aan het modieuze begrip Girlpower. Vooral in de op soul geïnspireerde nummers is die ook hoorbaar in haar intonatie en timing: ze heeft duidelijk plezier in de verbreding van haar roots. Omdat datzelfde geldt voor de muzikanten achter haar, levert dat een prachtige combinatie op.

Het bluesy "Can I walk You To Your Car", met Bobby Murray op gitaar, dat als opener fungeert, zet meteen een toon waarvan de rest van het uur nauwelijks meer vanaf wordt geweken, behalve dan in de welkome ballads, "Too Little Too Late", "This Ain't How I Planned It" en "Rock My Soul" die het broeierige aangenaam onderbreken, om dan het album af te sluiten met het iets meer jazzy "Easier Alone", hier laat King haar stem slepen zoals alleen de allergrootste vocalisten dat kunnen.

Met "We're Onto Something" benadrukt Claudette King hoeveel vocale mogelijkheden ze heeft. Haar unieke sound vol frisheid, creativiteit en ruw talent slaat een brug tussen genres en generaties, op het podium zal deze dame zeker een enorme uitstraling vertonen, hopelijk moeten we hier in de Lage Landen voor een optreden niet meer te lang wachten. Als Claudette King de juiste mensen rondom zich kan verzamelen is ze de enige ware opvolgster van Aretha Franklin, in haar beste periode, ze kan grommen en grauwen en heeft steeds dat intense ruwe randje dat je kippevel kan geven.

 

Artiest info
   
 

Label: Blues Express
Distr.: City Hall Records