LARS BYGDEN – FAMILY FEELINGS

 37 jaar geleden zag Lars Bygdén het levenslicht in Sundsvall, Zweden. In de jaren ’90 ontpopte hij zich tot gitarist bij een aantal lokale groepen waarvan de countryrockformatie ‘The Thousand Dollar Playboys’ het bekendst werd. Toen deze groep in 2002 ophield te bestaan leidden zijn langzaam openbloeiende activiteiten als singer-songwriter tot het opstarten van een solocarrière en het debuutalbum” Trading Happiness For Songs” werd een feit in 2005.

Daarmee won Lars Bygdén in Zweden een ‘award’ als beste singer-songwriteralbum van het jaar. Het duet met Ane Brun in “This Road” werd het bekendste liedje uit die plaat. Een jaar later coverde hij voor een Zweedse tv-serie het nummer “The Passenger” van Iggy Pop en eind vorig jaar bracht hij eerst in eigen land en nu ook in de rest van Europa zijn tweede studioalbum uit onder de titel “Family Feelings”.

Het altijd moeilijke tweede album vergde heel wat van zijn energie omdat hij enkel met sterke songs op de proppen wilde komen om het publiek te overtuigen van zijn vastberadenheid om een blijver in de muziekscene te worden. De selectie van liedjes voor deze cd werd dan ook nog eens sterk beïnvloed door een persoonlijk drama in zijn leven toen zijn vriendin een kankerdiagnose moest vernemen. In die periode van grote onzekerheid schreef hij de meeste nummers die uiteindelijk op “Family Feelings” zijn beland.

Tijdens de vele hospitaalbezoeken pende hij de meest persoonlijke songteksten op een blaadje. Het resultaat hiervan kunnen we nu met z’n allen beluisteren in liedjes als “Into The Twilight” over de wanhoop die toeslaat bij het vernemen van het harde vonnis, het door intens verdriet doordrenkte “Don’t Make A Sound”, de emotionele liefdesverklaring in  “Today & Every Day” en het zelfverklarende nummer “Therapy”. De machteloosheid tegen de koele bureaucratie en de onverschilligheid van de behandelende medische wereld schreef hij van zich af in de emotionele song “CT Scan”.

Tussen deze volwaardige songs heeft Lars Bygdén vier muzikale intermezzo’s geplaatst die net als de beginsong en de eindsong de titel “Family Feeling” meekregen.

Zijn vriendin is intussen helemaal genezen en hij kan zich nu volledig toeleggen op de promotie van zijn mooie nieuwe plaat die voor altijd zal verbonden blijven aan een zware periode in zijn leven, maar door het ‘happy end’ ook een hoopvolle steun in de rug van de zo vele gelijkaardige gevallen wil zijn.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Massproduktion