TOM GILLAM - BETTER THAN THE REST - AN ANTHOLOGY

Na zijn voorgaande studioalbums "Dallas" (2001), "Shake My Hand" (2004), "Never Look Back" (2007) en "Had Enough?" (2009) komt Tom Gillam - die niet minder dan drie opeenvolgende hartaanvallen overleefde in 2006, nadat hij met het vliegtuig terugkwam na een uitgebreide Texaanse tournee - met zijn zesde studioplaat "Better Than The Rest - An Anthology" op de proppen, zijn liveplaat "Play Loud…Dig Deep" uit 2008 even niet meegerekend.

Gitaarduivel en singer-songwriter Gillam en zijn band maken Southern Rock die zijn wortels heeft liggen naar bands als Lynyrd Skynyrd en The Jayhawks. Maar voor zijn album "Never Look Back" (2007), voor velen de plaat van dat jaar, maakte hij evenzeer catchy countryrock waarbij Gillam zijn wortels meer lagen bij bands uit de '70 jaren, zoals de country rock die we kennen van Poco, Eagles, Joe Walsh tot de meer bekende Americana helden Steve Earle en John Hiatt tot de meer powervolle mainstream rock van John Mellencamp en Bob Seger.

Met "Better Than The Rest - An Anthology" grijpt zijn label Blue Rose terug naar de beginjaren, terug naar zijn debuut "First Of All" uit 98, waarvan we hier drie nummers terugvinden op deze verzamelaar. De titel is misschien wel even misleidend, want van een anthology is hier echt niet sprake.  Naast deze tracks uit zijn debuut, krijgen we ook uit zijn albums  "Dallas" en "Shake My Hand", telkens vier songs.

Al reflecteert de titel "Better Than The Rest" veel belovend, dan kunnen we dit alleen maar beamen, want naast deze tracks uit zijn vroege periode kon de titeltrack, "Never Look Back" uit dezelfde getitelde CD natuurlijk niet ontbreken, met deze song maakt Tom Gillam alshetware het verschil tussen de oude en nieuwe periode in zijn carrière. Hier bovenop, vinden we in deze verzameling songs nog drie onuitgegeven: "Fountain Bleu", een mooie semi-akoestische ballade met melodisch lead gitaar- en steelwerk, opgenomen tijdens de Never Look Back sessions, "Emily", een 6:42 durende rocker uit 2009, met een Neil Young gevoel, waarin zijn band Tractor Pull, en voornamelijk tweede lead gitarist Craig Simon, hun rockgewortelde country laten horen, maar ook Gillam zet zijn voet ferm op het gaspedaal in dit aanstekelijke countryrocknummer. Zo ook in "Long Way Home" uit 2004, de periode van het "Shake My Hand" album, is de derde niet verschenen track met hier Gillam voluit op country tour met harmonica, pedal steel en aangrijpende backing vocals. Een Anthology met 15 tracks,  vele nummers uit zijn prille periode en ook deze laatst vernoemde, allemaal songs die uit het beste hout gesneden zijn.

Wat er dan zo goed is aan Tom Gillam? Ze weten het misschien zelf nog niet, maar in de persoon van Tom Gillam hebben ze een singer-songwriter in hun midden die zich kan meten met het allerbeste wat Alt Country momenteel te bieden heeft. Hoe Gillam reeds van in zijn beginjaren, zijn eigen leefwereld in dotten van songs weet te vangen getuigt van een uitzonderlijk talent. Zijn nummers bruisen werkelijk van de vitaliteit en de strijdvaardigheid. En het zou dan ook dood- en doodjammer zijn mocht hij niet ook hier een flinke schare fans aan zich weten te binden. Fans die niet in het bezit zijn van het vroege werk van deze rootsrocker, daarvoor is "Better Than The Rest - An Anthology" zeker een must. Tom Gillam & band gelden momenteel als één van de beste live acts die je in Texas en verre omstreken aan het werk kan zien. Hun benadering van wat muzikaal gezien in Texas leeft voor het ogenblik is net dat tikkeltje steviger, heeft net dat ietsje meer power dan wat de concurrentie te bieden heeft.

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video